Kvinde får taget blodtryk
© iStock

I denne alder rammes vi kvinder oftest af forhøjet blodtryk

Dit blodtryk har en tendens til at stige med alderen, og med et forhøjet blodtryk følger en forhøjet risiko for blodpropper og nyresygdomme

31. august 2017 af Gitte Høj

Eksperten på denne artikel er Wasim Zahid, speciallæge i kardiologi på Oslo Universitetssygehus.

Dit normale blodtryk er 140 eller mindre over 90 eller mindre. Er dit blodtryk vedvarende 140/90, er det forhøjet. Få det målt hos din læge med jævne mellemrum. 

1. Hvad er det?

“Tænk på dine blodårer som et stort netværk af store og små tunneller, som alle begynder fra hjertet. Hjertet pumper blod ud, som via disse tunneller transporteres rundt til hele kroppen. Til musklerne, huden, hjernen og alle organerne.”

“Hjertet pumper blodet ud med et vist tryk, og dette tryk forplanter sig i blodårerne. Helt på samme måde som i en haveslange. Når du skruer på vandet, bliver slangen spændt på grund af et tryk inde i slangen. Det er dette tryk i blodårerne, som kaldes for blodtrykket.” 

2. Hvor sker det?

“I de store pulsårer lige ved hjertet er trykket cirka lige så højt som inde i hjertet. Trykket bliver gradvist lavere, efterhånden som blodet når ud til de små årer. Og trykket er ikke det samme som pulsen. Pulsen er hjerteslag.”

“Når vi taler om blodtrykket, taler vi altid om trykket i pulsårer, som er de blodårer, der fragter blodet fra hjertet og ud til organerne. Og altså ikke om trykket i venerne, som er de blodårer, der fører blodet tilbage til hjertet.” 

3. Hvordan fungerer det?

“Blodtrykket bestemmes af hjertets pumpekraft og af modstanden i blodårerne, og der er mange faktorer, som påvirker disse to ting. Når du eksempelvis træner, har musklerne brug for mere blod. Så pumper hjertet både hurtigere og hårdere, og derfor bliver blodtrykket forbigående højere.” 

“Denne form for blodtryksstigning er dog ikke farlig. Hvis du er bange, nervøs eller stresset, bliver en bestemt del af nervesystemet aktiveret – det sympatiske nervesystem – og det øger også dit blodtryk. Men det er heller ikke farligt.”

“Til gengæld er det farligt, hvis du år efter år har et forhøjet blodtryk, fordi det skader både dine blodårer og de organer, som de forsyner med blod. Et forhøjet blodtryk øger risikoen for apopleksi – blodprop eller blødning i hjernen – og hvis det gennem flere år er ubehandlet, kan det skade øjnene, give nyresvigt og føre til blodprop i hjertet.” 

4. Hvornår ændrer det sig?

“Kvinder rammes oftest af forhøjet blodtryk efter 65-års alderen, mens mænd især rammes, efter at de er fyldt 45.”

“Der kan være mange forskellige årsager til et forhøjet blodtryk, og ofte kender vi ikke den direkte årsag. Men vi ved, at der er en række risikofaktorer, der kan føre til et forhøjet blodtryk: Alder, overvægt, rygning, inaktivitet, stress, saltindtag og stort forbrug af alkohol. Et forhøjet blodtryk kan også være arveligt.”

Læs resten af artiklen om dit blodtryk

I Magasinet Liv 79 kan du læse resten af artiklen om dit blodtryk. Her får du eksempelvis svar på, hvad du selv kan gøre ved det. Du kan også læse historien om Tina, som fik forhøjet blodtryk, og læse om de 10 hverdagsvaner, der sænker blodtrykket. 

I det nyeste Magasinet Liv kan du også læse et stort interview med skuespiller Marie Louise Wille og om Line, der er kvinden midt i mellem sin datter, der går på gymnasiet, og sin mor, som lige er gået på pension. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Magasinet Liv 79
© Ditte Capion

Seneste

Måske er du interesseret i...