© Creativecommons.org

Hvorfor skal jeg altid på toilettet, når jeg løber?

Jeg er glad for at løbe – men! Jeg må meget ofte stoppe, fordi jeg skal på toilettet midt i det hele. Er det bare mig, der har det sådan?

21. juni 2016 af Gitte Høj og Rikke Hellerup Madsen

Spørgsmål til sundhedsbrevkassen

Jeg er glad for at løbe og løber tre gange om ugen. Desværre har jeg fået et problem med min mave, for næsten hver gang jeg løber, må jeg stoppe, fordi jeg skal af med afføring.

Jeg har fået undersøgt min tarm, og den fejler ikke noget. Jeg lever sundt, er slank efter et vægttab på 16 kilo, men tænker jo alligevel, at det må være min kost, der må være problemet. 

Jeg cykler i øvrigt også syv kilometer hver eneste dag, og her oplever jeg ikke nogen trang til at komme på toilet.

Kærlig hilsen Jette

Kære Jette

Hvor er det dejligt at høre, at du er så aktiv, og samtidig er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, at du har problemer med maven, når du løber. Det er godt at vide, at din tarm ikke fejler noget, så du ikke skal tænke på det. Jeg undrer mig lidt over, at problemet kun opstår, når du løber, og ikke når du cykler, fordi dine gener formentligt opstår, når du begynder at motionere. Bevægelse sætter nemlig gang i maven og er derfor også et af rådene ved træg mave.

Selv om jeg ikke tror, at dit problem har noget med kosten at gøre, kan du sagtens forsøge at løse det via din kost. Det lyder allerede til, at du spiser sundt og vejer det, du skal. Derudover kan du tænke på at spise regelmæssigt og fiberrigt. Jo mere regelmæssigt du spiser, jo mere regelmæssige vil dine toiletbesøg også blive. 

På den måde kan du planlægge dine løbeture, så du løber umiddelbart, efter at du har været på toilettet og dermed undgår at få trangen til at komme på toilettet midt under løbeturen.

Prøv med flere fibre

Måske kan det alligevel hjælpe at skrue op for fibrene. Du kan prøve at spise Husk, som er psyllium-frøskaller og et fiberprodukt, der kan give dig en ekstra mængde fiber. 

Derudover kan du sørge for at få flere kostfibre fra grove grøntsager som for eksempel gulerødder, kål, ærter og rodfrugter samt fuldkornsprodukter som rugbrød og havregryn. 

Husk at drikke meget vand, når du spiser fiberrigt. Ellers kan du havne i den anden grøft og få hård mave.

Jeg håber, at disse enkle råd kan hjælpe dig til at få løst dit problem.

Kærlig hilsen Gitte Wenneberg

Fra venstre mod højre: Belinda Labrosse, psykolog og specalist i psykoterapi. Gitte Wenneberg, klinisk diætist og Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Har du et spørgsmål om sundhed?

Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Spørgsmålet fra Jette er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 64. 

Du vil (garanteret) også kunne lide