© iStock

"Hvorfor får jeg kvalme, når jeg træner?"

Har du også prøvet at få det dårligt under træningen? En læser har spurgt sundhedspanelet, og her kan du læse deres svar

28. juli 2016 af Redaktionen

Kvalme på yogamåtten

Jeg dyrker masser af motion og kan især godt lide yoga og pilates. Jeg har blot den udfordring, at jeg ofte får kvalme under træningen. Kvalmen forsvinder igen en lille halv time efter træningen. Derfor er jeg meget opmærksom på, hvad jeg spiser, inden jeg tager af sted, men indtil videre er det ikke lykkedes mig at ramme noget, der forebygger kvalmen. Måske kan du hjælpe? 

Kærlig hilsen Ulla 

Kære Ulla

Jeg tror, at kvalmen kommer af, at mavesækken er for fuld og dermed giver ubehag, når du begynder at træne. Derfor vil det hjælpe dig, hvis du kan undgå at spise i nogle timer, inden du træner. Din kvalme har nemlig snarere noget med tidspunktet for måltidet at gøre end indholdet af det. Dog kan jeg sige, at helt generelt kan meget fed eller meget krydret mad give kvalme, så det skal du undgå inden træningen.

Spis senest to timer, inden du træner, og sørg for at få noget fiberholdigt, som holder blodsukkeret på et stabilt niveau og samtidig giver mæthed i lang tid.

Især rugbrød og havregryn er godt at spise, da det indeholder mange af de opløselige kostfibre, der laver en slags gelé i mavesækken og langsomt bliver optaget i kroppen. En rugbrødsmad med noget magert pålæg eller en portion havregryn med lidt mælk og rosiner er et nemt og sundt måltid, der vil give dig mæthed, til du er færdig med træningen. 

I øvrigt kan væske også gøre enten kvalmen bedre eller værre. Altså både hvis du drikker for meget vand under træningen, og hvis du bliver decideret dehydreret. Så sørg for at drikke tilpas med væske før, under og efter træning.

Ingefær hjælper mod kvalme, så det kan du måske bruge på en eller anden måde? Ingefær findes i kapsler, som du kan forsøge dig med inden træningen, eller du kan lave dig en kop te med ingefær, før du tager af sted.

Forhåbentlig vil dette hjælpe dig med at blive kvit med kvalmen, så du kan nyde din træning uden ubehag!

Kærlig hilsen Gitte Wenneberg 

Fra venstre mod højre: Belinda Labrosse, psykolog og specialist i psykoterapi. Gitte Wenneberg, klinisk diætist og Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Har du et spørgsmål om sundhed?

Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare! Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Spørgsmålet fra Ulla er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 65 

Du vil (garanteret) også kunne lide