Kvinde ved skrivebord
Kvinde ved skrivebord© Depositphotos.com

Hold gang i kroppen med god ergonomi

Det statiske kontorarbejde kan ofte være vejen til rygskader og skulderskader. Men vejen til mere bevægelse kan ske gennem ergonomi.

21. december 2022

Når man har været på arbejdsmarkedet længe, er dette scenarie sikkert velkendt: Du kommer hjem fra arbejde, hvor du har siddet ned hele dagen, og nu har du mest lyst til at smide dig i sofaen. Med arbejdets udvikling har vi nemlig rykket os fra mark til kontorstol, hvor vi før var vant til at bevæge os det meste af dagen til et mere stillesiddende arbejdsliv. Men når man er over 40, kan ens krop ikke helt det samme som før, og derfor er det vigtigt at være aktiv på arbejdet.

Når kroppen forandres

Er man i overgangsalderen, sker der i forvejen forandringer i ens krop. Man får mere fedt og mindre muskelmasse. Og sidder man ned størstedelen af dagen, er der desværre nogle kedelige konsekvenser såsom en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes og at få hjertekarsygdomme. Selv om det kan være svært at ændre på sine vaner på kontoret, kan man ændre sin adfærd ved blandt andet at anskaffe sig ergonomiske møbler.

Variér arbejdsstillingen med hæve sænkeborde

Noget af det vigtigste ved god ergonomi er, at man holder kroppen i bevægelse ved at variere sine arbejdsstillinger. Et hæve sænkebord er netop ergonomisk og en måde at kunne veksle mellem stående og siddende arbejdsstilling, da det er elektrisk og derfor kan justeres i højden.

Fordi ergonomi handler om at tilpasse sig den enkelte, kan hæve sænkeborde fås i forskellige størrelser som 160x80 cm og et lille skrivebord på 120x80 cm, hvis man f.eks. har lidt mindre plads på sit kontor i hjemmet.

Den rigtige siddestilling

Når man begynder sin arbejdsdag, er et godt tip at justere stolens højde, så man begynder med at sidde højt. På den måde er du tvunget til at have ret ryg, fordi du skal sidde fremme på stolen. I løbet af arbejdsdagen kan du så justere stolen. Derudover er der et par kriterier, som kan fortælle, om du har en god siddestilling eller ej:

  • Du skal mærke fuld støtte i lænden

  • Dine fødder skal være solidt plantet på jorden, når du sidder ned

  • Der skal være to til fire fingres mellemrum, når du måler fra knæhasen til stolekant

Sid ordentligt med skuldrene

Mange glemmer ofte at finde en ordentlig og behagelig arbejdsstilling, når det gælder skuldrene og armene. Her vil et hæve sænkebord spille en essentiel rolle, da det kan justeres, så du slapper af i skuldrene, når du sidder med hænderne på tastaturet. Dine arme skal placeres tæt ind til kroppen, og derefter skal armene bøjes i en 90 graders vinkel, så dine hænder arbejder vandret på tastaturet. På den måde overbelaster du ikke skuldrene.

Få en god bevægelsesrutine

For at indarbejde en god rutine, kræver det, at man har de rigtige ergonomiske møbler, som kan hjælpe en på vej. Men du kan også gøre noget for selv at kunne opretholde en god rutine. Det kan for eksempel være at holde pause i fem minutter hver time ved at gå ned og hente kaffe, gå på toilettet eller bare gå lidt rundt på gangen.

Du vil (garanteret) også kunne lide