Har du undret dig over, hvorfor din krop nogle gange siger nej tak til træningscentret, fordi den hellere vil blive på sofaen? Også selvom din hjerne godt ved, at træning giver dig energi og gør dig i bedre humør.
Der findes faktisk en videnskabelig forklaring på, hvorfor vores kroppe hellere vil vælge sofaen end at hoppe i træningsskoene. Vi har nemlig arvet vores forfædres dovenskab.
”Evolutionen har medført, at vores hjerner er mere disponible for at blive dovne. For vores forfædre var fysisk aktivitet nødvendig for at overleve: De måtte løbe for at få mad og flygte fra fjender. På samme tid var adgangen til mad begrænset, og det var derfor vigtigt at spare på energi og ikke spilde den på unødvendig aktivitet,” fortæller hjerneforsker Ole Petter Hjelle, der har skrevet bogen “Sterk hjerne med aktiv kropp”.
I dag behøver vi ikke længere løbe efter mad for at overleve. Men derfor fortæller din hjerne dig stadig, at du skal spare på energien, så du ikke havner i kalorieunderskud.
Det betyder, at når du har en travl hverdag med job og familieliv, gør din hjerne faktisk alt hvad den kan, for at du skal vælge sofaen fremfor træningsskoene.
Guide: 3 tips til at gøre motion til en vane
Men selvom vi har udviklet en trang til dovenskab, betyder det ikke, at du ikke kan snyde din hjerne til at gøre motion til en del af din hverdag. Det handler nemlig om at gøre motion til en vane, for motion er det, der får dig ud af døren, mens vanen er det, der får dig til at fortsætte, forklarer hjerneforskeren.
Han giver dig her tre tips til, hvordan du udfordrer din hjerne, så den ser motion som en del af hverdagen.
1) Gør motion til en nødvendighed
Gør motion til en del af din daglige rute, så du automatisk får rørt dig hver dag. Det kan være, at du kan gå eller cykle på arbejde i stedet for at køre, hoppe af bussen et stop tidligere, eller tage trappen i stedet for elevatoren hver gang. Det er disse små hverdagsaktiviteter, der gør dig mere fysisk aktiv.
”Dét som mange fejler på er, at de tror, at de skal træne meget, før det har en effekt. Jeg plejer at tale om de umiddelbare effekter af fysisk aktivitet. Det kan være et boost af dit vinterhumør eller mere energi. Så det bliver nemlig nemmere at holde motivationen og mærke forskellen efter træning,” forklarer hjerneforskeren.
2) Hav tålmodighed
Hjernen reagerer på alt, der er nyt. Så det handler om at være tålmodig, når du skal skabe en ny træningsvane.
”I starten betyder det, at du skal finde din indre motivation frem hver gang du tager til træning eller går eller cykler på arbejde. Men efter noget tid (og en del tålmodighed) bliver det rent faktisk til en vane for din hjerne,” forklarer Ole Petter Hjelle.
3) Træn 30 minutter, 3 gange om ugen
Du skal træne konsekvent i en længere periode for at gøre motion til en vane. Men det betyder ikke, at du skal træne i lang tid af gangen, eller at du skal træne hver dag.
”Forskning viser, at du, ved at træne 30 minutter 3 gange i ugen, opnår 90 procent af alle de helbredsmæssige fordele ved motion. Og de 30 minutter kan du dele op over hele dagen: ti minutter om morgenen, ti minutter i frokostpausen og ti minutter på vej hjem fra job,” fortæller hjerneforskeren.
Gør du det, vil du, ifølge hjerneforsker Ole Petter Hjelle, rent faktisk snyde din hjerne til at gøre motion en vane og dermed have nemmere ved at vælge løbeskoene fremfor sofaen.
Drømmer du om at skabe en ny træningsvane i 2020?
SATS er Nordens største fitnesskæde med mere end 250 træningscentre i Norge, Sverige og Danmark. I SATS finder du altid det nyeste træningsudstyr, højtkvalificerede personlige trænere og et stort udvalg af holdtræningstilbud med alt fra cycling til yoga, barretræning, zumba, styrketræning og meget mere.
SATS tilbyder en vifte af medlemsskaber, så du kan finde det medlemskab, der passer til din hverdag. Læs mere om SATS, og find en SATS nær dig på sats.com.