Kvinde spiser chokolade
© iStock

Her er grunden til, at du ikke kan modstå chokolade

Vi elsker, når videnskaben giver os gode undskyldninger...

21. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Mmm, når der bliver sat en skål fyldt med chokolade på bordet, så kan du slet ikke holde fingrene væk. Der går faktisk ikke mere end to minutter, og så har du elimineret skålens indhold. Til både børn og mands store forargelse, fordi de slet ikke nåede at få noget! (Altså... så må de jo bare være hurtigere) 

Men det er faktisk slet ikke din skyld, hvis du hapser en hel plade chokolade i dig hurtigere end Lucky Luke trækker sin pistol. Ifølge ny forskning, så er det nemlig vores gener, der bestemmer, hvilke madvarer vi særligt tiltrækkes af. 

Det er ren biologi

Tidligere forskning har vist, at der er en forbindelse mellem genetik og spiseforstyrrelser, men der er ikke før blevet undersøgt om genetisk variation spiller en rolle i raske menneskers madvaner

Spørgsmålet er, om de små forskelle i vores DNA, der gør os alle til unikke individer, påvirker den mad vi til– og fravælger. 

Det har forskere fra UAM (Autonomous University of Madrid) nu fundet svaret på. De har analyseret genetikken fra 818 mænd og kvinder med europæisk baggrund, og samlet information om deres diæt gennem spørgeskemaer.

Findes der mon et chokolade-gen? 

Studiet viste, at gener faktisk spiller en væsentlig rolle i vores madvaner. Det blev blandt andet påvist, at et gen, man i langt tid har associeret med overvægt, påvirker hvor stort et indtag, vi har af grøntsager og fibre. Så måske findes der også et chokolade-gen? 

Det er ikke utænkeligt. Resultat af studiet viste i hvert fald også en sammenhæng mellem et stort indtag af chokolade og bestemte udgaver af OXTR (oxytocin receptor)-genet. 

Resultatet af denne nye forskning betyder, at man i fremtiden bedre vil kunne tilrettelægge kostplaner, så de passer til det enkelte individ... Vi er bare glade for at have (endnu) en undskyldning for, hvorfor vi spiser så meget chokolade. 

Du vil (garanteret) også kunne lide