kvinde i park med visne blade
Vi kvinder skal være særligt opmærksomme på vores hjerte på den anden side af de 40, viser ny forskning.© Getty Images

Her er de tegn på en blodprop, du ikke kender

Som kvinde over 40 år skal du være særligt opmærksom på dit blodtryk og hjerte. Ny forskning viser, at kvinder oplever andre faresignaler end mænd, når det gælder blodpropper.

9. november 2022 af Gitte Høj

Hvad er en blodprop?

Vi tager den lige den korte definition: En blodprop er en tilstopning af en blodåre, hvilket betyder, at gennemstrømningen af iltholdigt blod til hjertemusklen er begrænset. Årsagen til den forsnævring er en aflejring af fedt, kolesterol og kalk – det, vi kalder for åreforkalkning. Man siger, at der er dannet en ujævnhed i blodåren – et ”plak”. Denne åreforkalkning er den mest almindelige årsag til blodprop i hjertet. 

De klare signaler

Du ved sikkert, at du skal reagere på stærke brystsmerter, en følelse af en meget stram bh, der stråler ud i venstre arm. Den trykkende smerte bag brystbenet, ubehag i brystet kan være tegn på en blodprop i hjertet. Som kræver øjeblikkelig handling og et opkald til læge eller 112.

Problemet er de andre symptomer, som især kvinder oplever, og som er langt mere diffuse. 

De uklare signaler

Symptomerne på en blodprop i hjertet kan hos kvinder forvirre, fordi de ofte adskiller sig fra mænds symptomer. Om end man i dag har større fokus på at være opmærksom på et andet sygdomsbillede hos kvinder, skal du også selv være opmærksom på symptomerne, herunder reagere og søge hjælp. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

 

Ny forskning om kvindehjerter

Norske forskere offentliggjorde i tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology i 2021 et studie om kvinders risiko for hjerteanfald som følge af forhøjet blodtryk. Studiet viste, at hvis du som kvinde i 40’erne har et let forhøjet blodtryk (130-139/80-89 mmHg), har du en fordoblet risiko for at udvikle et hjerteanfald i 50’erne, når man sammenligner med jævnaldrende kvinder uden forhøjet blodtryk.

Opfordringer lyder, at du som kvinde i 40’erne med let forhøjet blodtryk regelmæssigt skal få målt dit blodtryk hos egen læge. Det lumske er, at du ikke kan mærke, om dit blodtryk er forhøjet, og derfor skal du være opmærksom på, om du kan befinde dig i en risikogruppe som overvægtig, diabetiker eller arveligt disponeret.

Denne sammenhæng er ikke påvist hos mænd, og forskerne tilføjer med studiet ny evidens til tidligere forskning, der har peget på, at forhøjet blodtryk har en særligt ugunstig indvirkning på kvindehjerter. 

Symptomerne er


Vær opmærksom på, at symptomerne både kan komme enkeltvis og flere samlet, at de kan komme og gå, OG at du kan opleve dem flere dage før den egentlige blodprop.

 • Generel utilpashed
 • Smerter i nakke, kæbe, skulderblade
 • Uregelmæssig hjertebanken
 • Åndenød
 • Koldsved
 • Følelse af slaphed i arme
 • Problemer med fordøjelse
 • Mavesmerter
 • Ekstrem træthed
 • Kvalme
 • Svimmelhed

Vi overser symptomer

Et andet vigtigt budskab er offentliggjort i European Heart Journal i 2021, hvor en gruppe læger i et konsensus-dokument fra European Society of Cardiology (ESC) anbefaler, at man fremadrettet bliver bedre til både at forebygge og at opdage forhøjet blodtryk hos kvinder og kommer med en række guidelines for fagfolk. 

Ifølge Medicinsk Tidsskrift er baggrunden for denne anbefaling, at 50 procent af alle kvinder udvikler forhøjet blodtryk, før de fylder 60. Symptomerne bliver dog ofte overset og tilskrevet overgangsalder eller stress og derfor ikke behandlet.

Den manglende behandling kan føre til, at mange kvinder udvikler alvorlig hjertekarsygdom senere i livet som eksempelvis hjertesvigt, hjerteanfald, slagtilfælde. Forhøjet blodtryk er også relateret til øget risiko for udvikling af demens senere i livet. 

Kilde: Medicinsktidsskrift.dk 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide