kløe i skeden
© iStock

Her er 5 mulige årsager til kløe i skeden

Skedekløe er i sig selv sjældent grund til bekymring, men det er godt at være opmærksom på, om der er yderligere symptomer.

4. oktober 2017 af Redaktionen

Kløe i skeden er utroligt irriterende, men i de fleste tilfælde er der ingen grund til bekymring. Ofte er det værste ved det, at det er ubehageligt og ikke altid et helt optimalt sted at skulle klø sig.  

Der kan være flere forskellige årsager til kløe i skeden, så det kan være svært at finde ud af, hvad der helt præcis ligger bag. Kløen kan være et symptom på forskellige sygdomme, og derfor er det fint at være opmærksom på skedekløe og vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du mistænker, at årsagen er en underliggende sygdom.

Herunder finder du 5 mulige årsager til, at det kan klø i skeden.

Skedesvamp

Skedesvamp er en meget almindelig tilstand, og hele tre ud af fire kvinder oplever det en eller flere gange i løbet af deres liv. De fleste tilfælde af svamp i skeden er forårsaget af gærsvampen Candida Albican, som lever naturligt i vores slimhinder, som blandt andet findes i skeden. Du kan opleve kløe, når vækstbetingelserne for candidasvampen øges, hvilket giver anledning til infektion. 

Andre symptomer kan være svie, smerter ved samleje og ved vandladning.

Skedekatar eller vaginitis

Skedekatar er betændelse i skeden, der kan opstå, hvis du har øget vækst af bakterier, virus eller den ovennævnte svamp i skeden.

Symptomerne er – ud over kløe – svie, når du tisser eller ved samleje, misfarvet udflåd og en tung fornemmelse i underlivet.  

Urinrørsbetændelse 

Symptommæssigt minder urinrørsbetændelse meget om blærebetændelse. De mest almindelige symptomer er smerte og svie, når du tisser, og at du hele tiden føler tissetrang – selvom du ikke skal. I nogle tilfælde vil du også opleve, at det klør. 

Kræft i skeden

Forskere ved endnu ikke, hvorfor der opstår kræft i skeden, men en kronisk infektion med HPV og celleforandringer i underlivet øger risikoen for kræft i området. 

Det er dog en af de kræftformer, der ofte opdages i tide, da et af de mest almindelige symptomer, ud over vedvarende kløe i området, er blødning fra skeden – et symptom, der heldigvis sikrer, at de fleste kommer til lægen i tide.  

Generaliseret angst

Det skal også nævnes, at kløe – i skeden og på andre steder på kroppen – kan være et symptom på generaliseret angst. Hvis du lider af generaliseret angst, vil du hele tiden have en følelse af uro og ængstelse i din krop. Angsten er ikke nødvendigvis relateret til noget specifikt – dog vil den ofte være manifesteret i bekymringer.

Fordi denne psykiske lidelse ledsages af fysiske symptomer såsom muskelspændinger, søvnbesvær og kløe, er det også disse symptomer, patienter henvender sig til lægen med – hvilket gør, at lægen sjældent opdager, at det er en angstlidelse, der ligger til grund for symptomerne. 

Det kan også være svært selv at genkende de psykiske symptomer (eksempelvis nervøsitet) som angst, da de nemt blot opfattes som en del af din personlighed.

Kløe i skeden? Søg læge 

Oplever du, at det klør i skeden, er det altid en god idé at gå til lægen, da det altså kan være et symptom på flere underliggende sygdomme – og så er det altså ikke værd at gå rundt med kløe, hvis det nemt kan fikses med en gang svampekur.

Kilder: Netdoktor.dkSundhedsguiden.dkCancer.dkPsykiatrifonden.dk

Du vil (garanteret) også kunne lide