Kvinde står udendørs
© iStock

Træn din hjerne! Det holder den fra at blive doven

Styrk din hukommelse og koncentration med jævnlig hjernegymnastik

6. september 2017 af Gitte Høj

Eksperten på denne artikel er Ditte Andersen, der er cand.mag. i international virksomhedskommunikation og partner i firmaet Plus Performance, som har specialiseret sig i funktionel hjerne­træning. Plusperformance.dk 

Det forholder sig med træning af hjernen på samme måde som med træning af kroppen. Jo bedre form den er i, jo bedre kan den præstere. Og for en gangs skyld er det ikke din alder, der er den største trussel mod din hjerne. Det er derimod inaktivitet og sygdom.

For godt nok skrumper din hjerne med alderen, men det forhindrer ikke i sig selv, at du kan lære nyt og huske det, du lærer. Hjernen er nemlig i stand til at danne nye nerveceller eller neuroner hele livet. Men den arbejder mere effektivt, hvis du vedligeholder spændstigheden i den.

Det, du skal gøre, er at udfordre den. Hjernen kan nemlig godt lide at gøre, som den plejer. Ved at sætte hjernen til at arbejde med nye opgaver skærper du den. Som måske de her 3 opgaver? 

3 øvelser, der skærper din hjerne 

1. Skærp din koncentration og opmærksomhed 

 • Prøv i løbet af den næste uge at børste dine tænder med den anden hånd.
 • Læg mærke til, hvor meget du skal koncentrere dig, for at det lykkes for dig.
 • Vil du gøre det sværere, kan du samtidig give dig selv en logisk opgave som for eksempel at stave dit navn eller at remse 4-tabellen op, mens du børster dine tænder med den anden hånd.
 • Du vil sandsynligvis opleve, at det kræver så meget opmærksomhed at udfordre en vane, at det bliver krævende at stave dit eget navn.

Så tit skal du lave denne øvelse:

Så længe øvelsen udfordrer dig. Når den er blevet en vane, skal du finde en ny udfordring. 

2. Træn samarbejdet mellem hjerne, krop og omverden. 

 • Stil dig over for din mand, din kæreste eller en ven. Find et par sammenfoldede sokker at kaste med. Den ene kaster sokkerne, den anden griber. Fire tal bestemmer, hvordan sokkerne skal gribes.
 1. Modtageren griber med højre hånd og sætter samtidig venstre ben frem.
 2. Modtageren griber med venstre hånd og sætter samtidig højre ben frem.
 3. Modtageren griber med højre hånd og sætter højre fod frem.
 4. Modtageren griber med venstre hånd og sætter venstre fod frem.
 • Den, der skal kaste, siger et tal højt og kaster sokkerne. Den, der skal gribe, skal huske at gribe på den måde, der hører til tallet.
 • Udfordr hinanden ved ikke at give hinanden for lang tid at tænke i.

Så tit skal du lave denne øvelse:

Så længe øvelsen udfordrer dig. Når den er blevet en vane, skal du finde en ny udfordring. 

3. Styrk dit fokus 

 • Læg en snor på gulvet.
 • Gå fremad, og sæt hele tiden højre fod på venstre side af linjen og venstre fod på højre side af linjen. Dine ben krydser hele tiden hinanden og linjen. 
 • Forestil dig, at der på højre side af linjen står en talrække fra 1 til 5, og at der på venstre side af linjen står A til E.
 • Hver gang du sætter højre fod ned på venstre side af linjen, siger du det næste bogstav i alfabetet. Hver gang du sætter venstre fod ned på højre side af linjen, siger du det næste tal i talrækken.
 • Du kommer altså til at sige A, 1, B, 2, C, 3 og så videre.
 • Bed eventuelt en anden om at forstyrre dig lidt, hvis du vil have en ekstra udfordring. Så du kan øve dig i at udelukke forstyrrelsen og fokusere på din egen opgave.

Så tit skal du lave denne øvelse:

Så længe øvelsen udfordrer dig. Når den er blevet en vane, skal du finde en ny udfordring. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 77.

Du vil (garanteret) også kunne lide