Lige udenfor, i din have, i dine krukker, i dine potter og altankasser – kan der gemme sig et skatkammer af sunde energibomber pakket ind i de skønneste urter, som du så nemt kan høste og flette ind i din daglige kost. Det kræver bare lidt jord, vand og opmærksomhed. Og ja, måske også lidt stædighed, for urterne skal jo plejes og passes regelmæssigt, men det kan også være sundt i sig selv at skulle huske og give sig tid til.
Her finder du inspiration til din måske kommende urtehave, fyldt med urter, der kan være med til at give dig ekstra overskud og energi. Ligesom du også får ideer til de urter og afledte vitaminer og mineraler, som det kan være smartere at indtage i en komprimeret form, som kosttilskud.
5 urter som du (nemt) dyrker i din have
1. SALVIE
Hvad kan det?
Salvie er en krydderurt, som kan hjælpe mod svede- og hedeture, hvis du befinder dig i eller omkring din overgangsalder. Hvilket jo kan trække en del veksler på din energi. Salvie menes at sænke produktionen af de signalstoffer i hjerne og krop, som medvirker til at udvide dine blodkar, så du føler dig varm.
Krydderurten indeholder plantestoffer, som kan have en østrogen-lignende virkning ligesom rødkløver, såkaldte planteøstrogener.
Sådan anvender du salvie:
Bladene er en velkendt krydderurt, som du kan anvende på forskellige måder. De har en kraftig og krydret smag og egner sig godt som krydderi til kylling eller kalvekød som for eksempel klassikeren saltimbocca alla romana.
Du kan også lave te på bladene ved at hælde kogende vand over og lade det trække i cirka 10 minutter. Stop eventuelt en lakridsrod ned ved. Lakridsrod indeholder nemlig ligeledes planteøstrogener og B-vitamin og virker beroligende. Drik det varmt eller nedkølet.

2. MYNTE
Hvad kan det?
Mynte er en smart løsning, hvis du er udfordret af en mindre velfungerende fordøjelse, som jo i den grad kan stjæle din energi og dit overskud. Mynte er nemlig rig på æteriske olier, der fremmer din fordøjelse og mindsker eksempelvis luft i maven.
Ligesom andre krydderurter er mynte også en fin kilde til antioxidanter og en masse immunforsvarsstyrkende flavonoider.
Sådan anvender du mynte:
Brug den friske mynte i dit kolde vand, eller tag en lille håndfuld, og hæld kogende vand over. Så får du nemlig en skøn myntete.
Er din mynte gået helt amok og vokser derudad, kan du sagtens tørre de friske mynteblade og gemme dem sammen med dine andre tørrede krydderier.
Tip!
Du kan også bruge de friske mynteblade i sommerens vandmelonsalat af vandmelon, feta, rucola, græskarkerner og basilikum.

3. INGEFÆR
Hvad kan det?
Den knoldede planterod er et lille vidunder af gode virkninger. Især har den en stor koncentration af gingeroler, som er mikroskopiske antioxidanter, der er antiinflammatoriske, og dermed dæmper ingefær betændelsestilstande i kroppen.
Ingefær styrker også immunforsvaret og kan altså give et boost, hvis det er virus i kroppen, som stjæler dit overskud. Roden kan gro i en potte i vindueskarmen, i et drivhus og med lidt held også på friland.
Sådan anvender du ingefær:
Du hiver mest sundhed ud af roden ved at spise eller drikke den i rå form. Riv den, og put den i smoothies, din skyr eller din juice. Hak den fint, og brug den i supper og wokretter eller i marinader.
Du kan også putte skiver af ingefær i kogende vand sammen med nogle citronskiver eller saften alene og drikke den som en te med et særligt boost.
Her får du en opskrift på sund ingefær te, der smager fantastisk.

4. PERSILLE
Hvad kan det?
Krydderurten er en sand eksplosion af antioxidanter med masser af C-vitamin og mikroskopiske flavonoider, som understøtter og styrker dit immunforsvar. Faktisk indeholder persille 10 gange så meget C-vitamin som eksempelvis broccoli.
Glæd dig også over, at persille frisker din ånde op – det trækker heller ikke ned i din søgen efter overskud, vel?
Sådan anvender du persille:
Brug persille friskhakket, og brug det som det lille ekstra grønne drys på alt det, du orker. Det fungerer i stort set alle salater, sandwich og varme retter med fisk, fjerkræ og grøntsager, som du jo kender det fra barn. Det var måske den første krydderurt, du spiste, ikke?

5. HVIDLØG
Hvad kan det?
Hvidløg bugner af plantestofferne alliin og allicin, som sammen med løgets øvrige komponenter menes at påvirke dit kredsløb gunstigt. Eksempelvis ved at sænke dit blodtryk og sænke risikoen for åreforkalkning.
Læg dertil, at løget også indeholder en særlig type kostfibre, inulin, som menes at virke præbiotisk. Det betyder, at kostfibrene fremmer optagelsen af probiotiske bakterier, som kan slå sig ned i tarmen og give afsæt til en stærk tarmflora. Og netop denne gevinst er en væsentlig brik i dit overskud, idet træthed og følelsen af være helt drænet også kan hænge sammen med en dårligt fungerende eller udfordret fordøjelse.
Sådan anvender du hvidløg:
Du bruger hvidløget som en krydderurt, der tilfører maden ekstra smag. Det kan jo både steges og bages og indgå i stort set alle både varme og kolde retter. Hvis du knuser hvidløget og lader det trække i olie eller lignende, menes den gunstige effekt at blive forstærket.
Tip!
Laver du en dressing af et surmælksprodukt, som A38, med knust hvidløg, spiller ingredienserne sammen om at styrke dit fordøjelsessystem.

6 urter, som du (nemmest) finder i kosttilskud
1. BALDRIAN
Hvad kan det?
De aktive stoffer i urten baldrian har samlet set en evne til at virke beroligende og afslappende, hvilket giver rigtigt god mening, hvis en del af dit manglende overskud kan forklares med, at du kæmper med nattesøvnen. Baldrians aktive stoffer gør det nemmere at falde i søvn og fremmer på den måde nattesøvnen og sågar også kvaliteten af den.
Baldrian menes også at kunne hjælpe, hvis du kæmper med nervøsitet, tendens til angst og bekymring.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.

2. ROSENROD
Hvad kan det?
Rosenrod indgår i en gruppe af adaptogene urter, der dækker over en gruppe af urter, som understøtter modstandskraften over for fysisk og psykisk stress. De aktive stoffer hjælper blandt andet kroppen med at administrere energien bedre, og på den måde oplever du mere energi.
Den mest kendte adaptogene urt er netop rosenrod, men også ginseng og schisandra, som du kan se herunder, er adoptogene urter.
Rosenrod har en udtalt evne til at beskytte kroppen under stress, hvilket kan give mening, hvis du er tappet for energi. Derudover styrker rosenrod ydeevnen og de mentale præstationsevner, som også kan være udfordret, hvis du er i underskud.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.
Pssst!
Ordet adaptogen betyder at normalisere og dækker over en gruppe af planter, hvis indholdsstoffer understøtter kroppens og hjernens modstandskraft i relation til stress.

3. SCHISANDRA
Hvad kan det?
Schisandra er på samme måde som rosenrod en adaptogen urt og er særligt velegnet til dig, når du slæber dig af sted og er kørt i sænk. Denne urt kan sætte skub i din udholdenhed og din mentale styrke. Og den kan også øge den generelle energi over tid, idet virkningen ikke indtræder med det samme, men gradvist.
Det menes, at du med fordel kan indtage flere adaptogene urter samtidigt, da virkningen er forskellig og indtræder på forskellige tidspunkter, alt efter hvor længe du har indtaget den pågældende urt.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.

4. B-VITAMINER
Hvad kan det?
B-vitaminer er vigtige i forbindelse med mange processer i hjernen og i nervesystemet. De fungerer bedst, hvis du tager dem i et fuldt kompleks i stedet for at fokusere på et enkelt af de i alt 17 B-vitaminer. Du har brug for dem alle. Samlet set bidrager de til normal mental ydeevne, nervesystemets normale funktion og er væsentlige for en normalt fungerende omsætning af næringsstoffer. B-vitaminer påvirker eksempelvis hjernens produktion af dopamin og serotonin og har dermed indflydelse på dit mentale overskud.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.

5. C-VITAMIN
Hvad kan det?
Dagligt skal du tanke op med C-vitamin, som blandt andet hjælper og understøtter kroppens opbygning af led, sener og bindevæv. De steder, hvor du måske også kan være udfordret, når du ligger fladt ned og ikke orker noget.
C-vitamin kan også bidrage ved at reducere din træthed og som en stærk antioxidant beskytte dine celler mod ødelæggelse.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.
Tip!
Pluk og spis løs af bær i din have! De tanker dig super effektivt op med C-vitamin.

6. MAGNESIUM
Hvad kan det?
Magnesium er et mineral, som indgår i mange processer i kroppen. Eksempelvis knogleopbygning og stabilisering af en normal funktion af hjerte og kredsløb. Det har en stabiliserende effekt på nervesystemet og kan reducere uro i benene og i hjertet og regulerer desuden blodtrykket. Magnesium sænker simpelthen stressniveauet i kroppen.
Dertil kommer, at magnesium er en oplagt mulighed i forbindelse med træthed og udmattelse. Du har brug for det hver eneste dag, men faktisk er magnesiummangel mere udbredt, end man skulle tro, og kan derfor være oplagt for dig at indtage i en periode.
Fås her:
Du kan finde produktet i din lokale eller online-helsekostbutik eller i Matas.
Tip!
Magnesium findes som andre mineraler i jorden, og du får derfor magnesium gennem planterne. Igen en god grund til at høste og så i haven.

Tank op med D-vitamin i din have!
Sæt dig i en solstråle, og fyld dine depoter med D-vitamin i solmånederne. Så kan du samtidig sidde og nyde dine sunde afgrøder i krukker og på friland.
Er dine depoter slunkne, eller mangler du ligefrem, kan et af kendetegnene være træthed og manglende overskud.
Snup 20-25 minutter i solen, og hop derefter ind i skyggen for at beskytte dig selv bedst muligt mod solens ultraviolette stråler.
Og uden for solsæsonen:
Snup et tilskud uden for sæsonen, lyder det fra de danske myndigheder, fordi dine egne depoter ikke varer året ud. Sæt ind fra oktober til april med 5-10 mikrogram D-vitamin.
Prøv for eksempel: Vitamin D3 fra Puori, 129 kr. for 120 kapsler.

Kilder: Iform.dk, Aktivtraening.dk, Forskning.no, Alternativ behandling af Søs Wollesen, Spis dig fra overgangsalderen af Mikael Bitsch m.fl., Hormoner i balance af Charlotte Bech
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 24. juni 2021.