Moden kvinde i sauna
Man får helt lyst til en 70'er-villa med sauna, ikke? © Getty Images

Spring ind i varmen: 5 sunde grunde til at gå i sauna

Er du en af dem, som springer saunaen over, når du har været i svømmehallen eller til fitness, er det måske værd at sadle om. Det tyder nemlig på, at en saunatur ledsages af en række sundhedsmæssige fordele

12. november 2019 af Gitte Høj

Temperaturen i en sauna ligger typisk mellem 80 og 90 grader. Det er varmt, og derfor er det også normalt at gå lidt ud og ind af saunaen. Husk, at der er varmest på den øverste bænk. Og at du skal smutte ud, hvis du bliver svimmel eller utilpas.

1. Saunaen virker (næsten) som træning

Det lyder tosset, men en mindre tysk undersøgelse har vist, at hvis du opholder dig 20 minutter i sauna, indvirker det på hjerterytme og blodtryk på samme måde, som hvis du har snuppet en tur på cyklen i moderat tempo. Fordi blodgennemstrømningen øges ligesom ved konditionstræning.

Det skal dog tilføjes, at du jo ikke bruger dine muskler, når du er i sauna.

2. En tur i sauna styrker din mentale sundhed

Et ophold i sauna beroliger dit nervesystem og sænker din hjertefrekvens (puls). Så hvis du føler dig lidt urolig og trist, skulle saunabadning kunne løfte din sindsstilstand og gøre dig rolig. Kroppen slapper simpelthen af, og smitter af på dit sind.

Moden kvinde slapper af i sauna
Et ophold i sauna beroliger dit nervesystem og sænker din puls.© Getty Images

3. Varmen i saunaen sænker dit blodtryk

Amerikanske forskere har påvist, at saunabadning sænker risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk væsentligt – med op til 50 procent – hvis du smutter i sauna minimum fire gange om ugen. 

Forklaringen er, at hver gang du er i sauna, stiger din kropstemperatur, hvilket åbner dine blodkar. Denne smidighed i blodkarrene forbedrer blodgennemstrømningen og sænker på den måde blodtrykket.

4. Dit immunforsvar styrkes 

Atjuh og host, host. Lige nu kommer både forkølelser og influenzaer flyvende. Og det har vist sig, at blot 15 minutter på den varme bænk kan stimulere dit immunforsvar. Det er kroppens chok over den voldsomme varme, der presser immunforsvaret og tilfører det ekstra styrke.

5. Saunature udvider dit sociale liv

Måske lærer du nye mennesker at kende, måske kan du overtale veninder eller kollegaer til at tage med i sauna? I hvert fald kan saunaen være en sjov og givende måde at socialisere på og gøre det lettere for dig at skabe mere fællesskab eller flere fællesskaber.

Kilde: Prevention.com

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. oktober 2019. 

Du vil (garanteret) også kunne lide