Sexolog Sara Skaarup
Sara Skaarup (46).© Thomas Dahl

Spørgsmål fra sexologen: Har du mon været utro?

Sara Skaarup udfordrer dig. Til at tænke dine dagdrømme og din mailboks igennem. Og så svare på spørgsmålet: Har du nogensinde været utro?

29. december 2020 af Sara Skaarup

Sara Skaarup (46)

  • er sexolog med praksis i København, foredragsholder, forfatter og journalist. 
  • er gift med Kasper, som er professionel historiefortæller, og som hun har Alfred på 16 og Storm på 11 år med.

Før vi uden videre accepterer som en kendsgerning, at mænd er meget mere utro end kvinder, foreslår jeg, at vi lige taler om, hvordan vi definerer utroskab. Omtrent hver fjerde mand i forhold har været sin faste partner utro. For kvinder er tallet hver syvende.

Sådan lyder resultatet, da undersøgelsen Sex i Danmark sidste år forsøgte at kortlægge danskernes adfærd i forhold til blandt meget andet utroskab.

Men tøv en kende. For hvis utroskab defineres som decideret samleje, ja, så har mænd nok teten. Til gengæld opererer mange kvinder mere i grænselandet. Lyver os frommere, end vi er, nedtoner vores eskapader og forelsker os hemmeligt – vil min påstand som sexolog være.

Når kvinder fortæller mig om, hvad de har lavet med andre end deres mand, er et gennemført samleje ikke altid en del af fortællingen. Men der er mange kys i krogene, og det kender jeg en del, der vil kategorisere som utroskab.

Og så er der mange erotiske engagementer, der ikke er fysiske. Såsom langstrakte flirts på arbejdspladsen. Intense chats eller mailudvekslinger med kærlighedserklæringer i. Eller en flirt på telefonen, der kører over flere måneder, og som involverer deling af kvindens seksuelle fantasier, som den faste partner måske aldrig har hørt om.


Lysten, der driver værket

Lysten, der driver en del kvinder til at vende blikket udad og hjemmefra nu og da, er ikke blot et seksuelt begær, men også en længsel efter at føle sig set, levende og følelsesmæssigt aktiveret. Faktisk præcis samme cocktail, der driver de fleste mænd til deres sidespring.

Dog ofte med forskelligt blandingsforhold. Og den ingrediens, der for en del kvinder – ikke alle, men mange – fylder mere i forførelsens cocktail, end den gør for mænd, er dagdrømme.

Kvinder boller måske nok mindre udenom, men vi er generelt større erotiske drømmere. Mange kvinder formår at beholde trusserne på, men har til gengæld oplevet en hemmelig forelskelse i en anden mand. Stærke følelser, som optager dem dag og nat, og som den faste partner aldrig får at høre om.

Engagementet i en anden mand kan også være i form af en opslugende besættelse. Former for tiltrækning, som er glødende seksuelt ladede, men hvor flirten er mere afgørende end knaldet, optakten mere spændende end klimakset, og hvor de rette ord gør dybere indtryk end behovet for at mærke den andens mands pik.

Måske har hun oplevet det én gang. Måske har hun gennemlevet en lang række skjulte crushes, som enten udelukkende er udlevet inde i hendes hoved som livlige dagdrømme eller er blevet aktiveret og har ført til fysiske møder. Dog uden fuldbyrdelse i lige præcis de fire former for samvær, som Sex i Danmarkundersøgelsen rubricerer som sex.

At man som videnskabsmennesker må trække grænsen et sted, når man undersøger et flydende begreb som utroskab, forstår jeg. Researcharbejdet var blevet umuligt, hvis forskerne skulle indfange hemmelige sexdrømme med mere. 

Ikke desto mindre hører de mere sofistikerede former for eskapader med i det store overblik. Den frodige, forbudte fantasiverden, som mange kvinder kender til, er gået totalt under radaren her. Men den findes, og den forleder mange flere overflademonogame kvinder hen, hvor de ifølge konventionen ikke burde færdes, uden at selv verdens sexundersøgelser kan afsløre det.

Summa summarum. At være utro er at dræne seksuel energi ud af forholdet i det skjulte, og det kan ske på mange måder. Så mon ikke vi i sidste ende er cirka lige gode om det?

Du vil (garanteret) også kunne lide