Spis dine hedeture væk

Du kan spise, drikke og snacke dig fra overgangsalderen. Lyder det næsten for godt til at være sandt? Læs med her

27. juli 2016 af Gitte Høj

Hedeture, søvnløshed og et svingende humør

Mange af os rammer ikke overgangsalderen uden at opleve gener. Til gengæld er der stor forskel på, hvilke gener du får, og hvor ofte og hvor intensivt du bliver ramt. Vi reagerer og oplever overgangsalderen på vores egen personlige måde og løser den derefter. Og inden for de seneste år er forskningen i kostens verden kommet med nogle interessante bud på, hvordan du via bestemte råvarer kan dæmpe de gener, du kan løbe ind i under overgangs­alderen.

Hormonmad handler helt overordnet om planteøstro­gener, der delvis kan erstatte eller vikariere for det østrogen, som du producerer mindre og mindre af, når du går i overgangsalderen. Næsten alle celler i din krop har receptorer, som østrogen kan binde sig til, og det får cellerne til at ændre sig. Når du ikke længere producerer så meget østrogen, bliver virkningen på cellerne mindre, og dermed opstår nogle af de forandringer i kroppen, som du måske kender så godt – eller frygter vil komme.

Planteøstrogen dæmper dine gener ved at efterligne det rigtige østrogen og kan inddeles i tre grupper: Isaflavoner, lignaner og coumestaner. I de tre grupper findes en række undergrupper, og faktisk har forskerne indtil nu fundet mere end 20 former for planteøstrogen i flere hundrede forskellige planter. Nogle af de bedste kilder er rødkløver, soja, hørfrø, bælgfrugter, nødder, sesamfrø, fuldkorns­ produkter, æbler, fennikel og bladselleri.

Er du ikke gået i overgangsalderen, kan du endda alligevel hive noget sundhed ud af planteøstrogen. Undersøgel­ser tyder nemlig på, at det i et eller andet omfang også be­skytter dig mod brystkræft, livmoderkræft og tyktarmskræft. 

KOM I GANG!

Drik rødkløver-te: Eftersom rødkløver (sammen med soja) er en topscorer, kan du lægge ud med hver eneste dag at lave dig en kop rødkløver-­te, som du kan købe i helsekost­ butikker. Kæmper du med hedeture om natten, kan det hjælpe dig at drikke et par kopper, inden du hopper under dynen.

Bag kernebrød: Bag også dit eget brød, og prop det med hørfrø, sesamfrø og kerner som i opskriften på hørfrø­ bollerne her til højre.

Lav din egen mysli: Bland havregryn med masser af de sunde kerner og frø. Og hold igen med sukkeret.

Forsøg dig med soja-produkter: For eksempel yoghurt og mælk, som du kan putte i en daglig smoothie sammen med en håndfuld blandede bær. Supplér med sojamel, som du kan bruge i dit bagværk. 

Plusser 

Forskning: Der foreligger overbe­visende forskning på området, når det handler om at erstatte østrogen med planteøstrogen.

Risikofrit: Du kan kaste dig ud i det uden at risikere nogen former for bivirkninger. Det er en risikofri behandling, hvor du spiser og drikker dig til en bedre hormonbalance. 

Minusser

Indsats: Du skal være temmelig målrettet og fokuseret, hvis du skal hive planteøstrogener ind i kroppen hver eneste dag. Den daglige dosis er faktisk helt afgørende, fordi du udskiller planteøstrogener igen.

Nytteløst: Hormon­mad hjælper ikke alle. Du kan være så generet, at der skal mere til, og at du derfor må en tur til lægen. 

Opskriften er fra Spis dig fra overgangsalderen af Mikael Bitsch, Søren Lange og Mette Bender, 256 sider, Politikens Forlag. 

Opskrift: Hørfrøboller

Ca. 8 store eller 16 mindre boller

Med disse lækre og grove boller får du planteøstrogen gennem det daglige brød.

3 dl sojamælk
2 dl lunkent vand 15 g gær
1 knsp salt
1 tsk honning
25 g knuste hørfrø 30 g sesam
1⁄2 dl chiafrø
1⁄2 dl dadler, skåret i mindre stykker
15 g rapsolie
2 dl sojamel
2 dl havregryn
3-4 dl hvedemel
lidt sesamfrø og hørfrø til drys

Sådan gør du:

Lun sojamælken i en gryde. Bland med lunkent vand. Rør gæren ud heri.

Tilsæt salt, honning, knuste hørfrø, sesamfrø, chiafrø, dadler og olie. Sigt sojamelet, og rør det forsigtigt i massen. Kom hvedemel og havregryn i, til dejen er klistret.

Sæt dejen til hævning i køleskabet 8-12 timer. Form med en ske til klistrede boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Fugt overfladen på bollerne med vand. Drys med lidt sesam- og hørfrø.

Bag bollerne i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter. Du kan høre, om bollerne er færdige, ved at banke dem på undersiden. Lyden er hul, når de er færdige. 

Artiklen er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 65

Du vil (garanteret) også kunne lide