Slidgigt i familien

Er slidgigt arveligt, og hvor invaliderende er det? Det får du lægens svar på her.

30. januar 2016 af Redaktionen

Slidgigt i familien

Kære brevkasse
Jeg har gigt i familien og er skrækslagen for selv at få det, for jeg har set, hvor invaliderende det er. Kan I gøre mig lidt klogere på sygdommen?

Venlig hilsen
Merete

 

Hej Merete
Gigt er en samlebetegnelse for en række forskellige sygdomme i bevægeapparatet, det vil sige i muskler eller led. Jeg kan ikke af dit spørgsmål se, hvilken slags gigt I har i din familie, men jeg vil tro, det er slidgigt, for det er langt den hyppigste form. Faktisk har stort set alle mennesker over 65 år slidgigt, hvis man undersøgte deres led. Men det er langtfra alle, der får symptomer.

Slidgigt er en såkaldt degenerativ lidelse, hvor især brusken i leddene rammes. Den kan ramme næsten alle led, men hyppigst ryg, hofte og knæ eller led i hænder og fødder. Smerterne skyldes, at brusken, som skal overføre trykket og aflaste knoglevævet, er ødelagt og ikke fungerer ordentligt.

Slidgigt er den eneste gigtsygdom, du med lidt held kan forebygge, men det er svært. Vi ved dog, at overvægt, tidligere ledskader som for eksempel menisklæsioner eller langvarige fejlbelastninger af led disponerer til at få sygdommen. Så vær opmærksom på disse faktorer, hvis du vil nedsætte din risiko for at få slidgigt.

Med venlig hilsen
Pia, praktiserende læge

Du vil (garanteret) også kunne lide