Skift hverdagsvaner
Portræt af Annika Johansson© Ninna Flor

Skift ud i dine hverdagsvaner

Annika Johansson udfordrer sine vaner. Hun børster tænder med venstre hånd, er ikke længere tidsoptimist og har endelig fået gjort meditation til en hverdagsvane.

14. august 2023 af Karen Greve

Annika Johansson, 53 år

  • Er gift og bor i Helsingør og har en datter på 19 år.
  • Er yogalærer og udendørstræner. Lyttildinkrop.dk

Har du tænkt over, hvor mange ting, du hver dag gør rent intuitivt? Når du træder ud på badeværelset om morgenen, så hælder du sandsynligvis shampoo i dit hår via samme hånd hver morgen. Du svinger dit håndklæde samme vej om ryggen, og når du tager bukser på, tager du samme ben først. Det gør de fleste af os, fordi det vil tage for lang tid, hvis vi skulle bruge hjernekapacitet på at foretage valg af typen “højre eller venstre bukseben først?”. Vi har vaner, så vi ikke konstant skal tænke på næste trin i vores handlinger.

Men kunne det give mening at ryste posen indimellem? Det synes Annika Johansson. Hun har sat sig for at bryde en masse hverdagsvaner. “For tre år siden besluttede jeg at prøve at børste tænder med venstre hånd. Jeg havde børstet med højre i 50 år, og det var svært med venstre. Jeg kunne ikke lave de små cirklende finmotoriske bevægelser. Men jeg var nysgerrig efter at opdage, hvad min krop ville kunne, hvis jeg ændrede vaner. Vi har jo to hjernehalvdele, og kroppen fungerer bedst, hvis der er en neurologisk balance, og begge sider er aktiveret.”

Små handlinger

“I dagligdagen kan vi rette vores opmærksomhed mod alle mulige små handlinger, Hvilken hånd åbner du køleskabet med? Når du sætter dig i en stol, lægger du så altid højre ben over venstre? Som regel er det jo først, når noget gør ondt, at vi ændrer på en vane. Når vi for eksempel får en musearm. Hvorfor ikke lidt før?,” siger Annika. 

Hun fortsætter: “Jeg oplever, at de ting, jeg ændrer i min hverdag, gør, at jeg fungerer bedre og bedre. I stedet for den kedelige alderssnak, hvor alt går ned ad bakke efter de 50 år, vil jeg hellere have opmærksomhed på, at jeg sagtens kan gøre små ting, der gør en forskel. Jeg behøver ikke at løbe et maraton for at gøre noget godt for min krop. Men det kræver, at jeg er vågen og ikke stresset, for så er det svært at samle opmærksomheden om de små handlinger, jeg vil ændre.”

Ikke længere tidsoptimist

I første omgang kræver det at ændre en vane, at vi overhovedet får øje på den. Annika har ændret en vane, hun længe ikke har været særligt bevidst om. “Jeg har været tidsoptimist, siden jeg var barn. Jeg kom altid i skole som en af de sidste. Jeg er kommet for sent til bussen et utal af gange. Det har aldrig forstyrret mig nok til, at jeg gjorde noget ved det. 

Jeg begyndte først at ændre min vane med at være i sidste øjeblik, efter at jeg begyndte min yogauddannelse i 2007. Der opdagede jeg, at det kan være rart for mig at have et kvarter til at lande et nyt sted. Det er kommet, i takt med at jeg forsøger at leve på en mere mindful måde.”

Endelig meditation

”Som yogalærer har jeg desuden flere gange prøvet at lære mig selv at meditere. Jeg har prøvet det utallige gange gennem årene. Jeg prøvede at sætte en alarm på et passende tidspunkt i løbet af dagen, hvor jeg var alene hjemme, men alarmen kunne bare slukkes igen. Jeg prøvede at skrive det ind i min kalender, men jeg kunne nemt ignorere det. Jeg har prøvet at købe meditationspuder og lægge dem frem, som jeg bare kunne gå forbi.

Og ja, hun har også brugt en meditationsapp, og hun har øvet sig: “Men først i september sidste år fandt jeg ud af at meditere dagligt. Min krop og mit sind var klar, og nu gav det mening for mig. Jeg kunne mærke det i mit hjerte. Jeg havde brug for det, og jeg kan mærke effekten. Heldigvis har jeg prøvet at øve mig, så selv om vi ikke får lavet om på en vane lige med det samme, så kan vi måske finde vejen senere.” 

Det er min metode

“Jeg er mest til at ændre en vane lidt ad gangen. Som tidsoptimist har jeg langsomt vænnet mig til at komme i bedre tid. Jeg har lidt ad gangen lagt luft ind i min kalender. Men der er vi jo forskellige. Nogle er bedre til at gå fra 0 til 100 på en gang, når noget skal forandres. Med hensyn til at være opmærksom på, hvor jeg skal sætte ind, læser jeg meget, hører podcast, uddanner mig, og så samler jeg på historier om mennesker, som jeg møder i min undervisning eller på yogarejser. Jeg finder meget inspiration i mødet med andre mennesker. Så måske kan det være i mødet ved kaffemaskinen på dit arbejde, at du får øje på en vane, du skal have kigget nærmere på?”

Artiklen er tidligere bragt hos Magasinet Liv i maj, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide