Moden kvinde ligger i seng
Du kan godt. Og du må godt. Og det gør dig godt! © Getty Images

Sexologen guider: Sådan tænder du dig selv

Flere voksne kvinder sukker over at føle sig mindre seksuelle eller lystfulde med alderen. Sådan behøver det altså ikke at være, for uanset alder kan du altid tage din lyst i egen hånd!

21. august 2020 af Sara Skaarup

Eksperten

  • Sara Skaarup (45) er sexolog med praksis i København, foredragsholder, forfatter og journalist. 
  • er gift med Kasper, som er professionel historiefortæller, og som hun har Alfred på 16 og Storm på 11 år med.

Kender du det der med, at lysten til sex og intimitet lidt for længe ligger på et lidt for lille sted? Den gode nyhed er, at du selv kan gøre noget ved det, hvis du ønsker at få lysten tilbage. Og hvordan gør du så det? Det skal sexologen sige dig! 

1. Find ud af, hvor du er mest følsom nu

Kropsoplevelser forandrer sig med tiden, og du skal kende din krop for at kunne nyde og bruge din krop. Derfor kan du med fordel gå på opdagelse i, hvad der føles godt for dig nu.

Sæt god tid af til en fræk aftale med dig selv, og undersøg din krop. Lær din anatomi godt at kende. Lad selve kortlægningen af din krops følsomhed være dit mål. 

Hvordan føles det i et bestemt område, når du forsigtigt trykker let eller hårdt, gnubber, trækker eller niver? Gentag det, der virker godt. 

Vær opmærksom på, at følsomheden i et bestemt område kan falde, hvis du fortsætter i flere minutter med den samme aktivitet. Prøv at variere dine kærtegn mindst hvert tredje minut

2. Benyt tankens kraft

Bare det, at du tænker på, hvor fintfølende du er, kan øge din følsomhed for seksuelle stimuli. Prøv for eksempel denne øvelse, hvor din lyst og følsomhed nærmest stiger ved hjælp af ‘tankens kraft’:

Næste gang du kærtegner dig selv, kan du prøve at skabe en sensuel forbindelse mellem dit køn og dine bryster. Det gør du ved først at stimulere dig selv forneden, mens du tænker kærligt på dine bryster.

Herefter gør du det omvendt ved, at du stimulerer dine bryster og samtidig tænker på dit køn. Så mærker du måske en spirende følelse af lyst i klitoris og i skeden.

Måske har du nu øget din følsomhed for berøring ved at visualisere din lyst og følsomhed for seksuelle kærtegn.

Kvinde ligger i seng med benene op
Sæt god tid af til en fræk aftale med dig selv, og undersøg din krop.© Getty Images

3. Tag en seksuel timeout

Hvis du hører til dem, der er blevet afhængig af en vibrator for at komme, har du måske oplevet, at der skal mere og mere til for at stille din lyst. Det kan også være, at du bare har lyst til at ‘reboote’ din seksualitet.

En metode, som lover øget følsomhed og mere lyst i det hele taget, kaldes 21-dages udfordringen. Den går ud på, at du ikke får orgasme i 21 dage. Det vil sige klitorisorgasme, hvor skeden trækker sig sammen. Andre typer orgasmer uden sammentrækning er okay.

På denne måde kan den naturlige seksuelle energi spares sammen og blive til en underliggende strøm i kroppen, som giver dig både vitalitet og en øget fysisk følsomhed i vaginaområdet. 

Har du en partner, som i forvejen savner sex med dig, må du fortælle, at den midlertidige afholdenhed er en måde at samle lyst på.

4. Dyrk sex-fitness

Kvinder i overgangsalderen har ofte særlige udfordringer med bækkenbunden, idet østrogenniveauet er lavere, og bækkenbunden kan være lidt slappere.

Her er knibeøvelser et hit. Din bækkenbunds muskulatur er din sexmuskel, som kan trække sig sammen og give dig stor nydelse, når du er meget ophidset, og når du får orgasme.

Knibeøvelser kan også hjælpe dig med at styrke din bækkenbunds muskulatur, så du bedre kan holde tæt og undgå at tisse i bukserne. Og knibeøvelser kan øge din seksuelle ophidselse, og du bliver ofte mere våd.

Når du kniber med din sexmuskel under samleje, kan du bedre mærke din partner inde i dig.

Mange kvinder har dårlig samvittighed, fordi de ikke får lavet deres knibeøvelser. En del er også nervøse for, at de får lavet dem forkert. I den forbindelse er et genialt, dansk-udviklet hjælpemiddel kommet på markedet i år, nemlig puden Empelvic.

Det er en lille stykke formstøbt skum, som du sætter dig på, og som gør det nemmere at få kontakt til underlivet, og som kan afløse knibeøvelser. Kan stærkt anbefales!

Et jadeæg kan også øge din følsomhed i skeden, idet det ved at ligge oppe i skeden giver berøring til din skede og bækkenbundsmuskulatur. En fysioterapeut kan være rigtigt god til at guide dig. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. juni 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide