Drømme og drømmetydning
© Getty Images

Sådan tyder du dine drømme

For hvad betyder alt det, som er så logisk, mens vi drømmer, men som kan være så svært at finde hoved og hale i, når vi vågner? Få tips til afkodning her.

10. august 2022 af Af Jeanette Linder

Du drømmer hver eneste nat, og selv om der er utallige måder at forstå og bearbejde drømme på, er en ting sikker: De har næsten altid noget, de vil fortælle dig. 

Øv dig i at give dem mere opmærksomhed. Læs guiden her, før du falder i søvn næste gang. 

Fasthold drømmen

Første skridt er selvfølgelig overhovedet at fastholde drømmen, for den forsvinder på sekunder, efter at du vågner, hvis du er uopmærksom. Der findes heldigvis metoder til at huske dem. 

Du kan sige til dig selv: “Jeg vil huske, hvad jeg drømmer i nat”, inden du lægger dig til at sove. 

Hav altid papir og blyant liggende på sengebordet, så du kan skrible så mange detaljer ned som muligt. 

Prøv også at læse bøger om drømme. 

Tal med dine nærmeste om drømme for på den måde at vende opmærksomheden indad: Hvad er det, mine drømme prøver at fortælle mig?

Forstå symbolikken

Når du vågner fra en drøm, så begynder efterforskningsarbejdet: Hvilket budskab er det, din underbevidsthed prøver at fortælle dit bevidste jeg? 

Vælg den del ud, der har betydning for handlingen. Hvad der sker i drømmen, skal aldrig tages bogstaveligt. Mennesker og situationer er som regel symboler på noget, der foregår i dig selv. 

Hvis du for eksempel drømmer om din chef, så handler det ikke nødvendigvis om ham eller hende, men om det, som chefen repræsenterer hos dig, for eksempel handlekraftighed. Måske er det et tema, du selv bør skrue op eller ned for i dit liv. 

Så tag dig tid til at drage konklusioner.

Bliv klogere på drømmen

Hvis du ikke ved, hvad din drøm betyder, kan du måske blive klogere ved at meditere. Prøv at følge en guidet meditation, for eksempel på Spotify, og brug så dit nærvær på at fokusere på drømmen. 

Genkald dig situationen, og afsøg forskellige måder at forstå den på. Det er samtidig en øvelse i at bruge din intuition, fordi du selv kan have en fornemmelse af, om du er på rette spor eller langt fra en mening. 

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i drømmetydningen, skal du passe på dine blinde vinkler, der kan føre til vildfarelse. Her kan en kvalificeret terapeut hjælpe med at tyde symbolikker og arketypiske billeder.


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juli 2022. 

Drømme og drømmetydning
Hm, hvad mon det egentlig betød? Når man drømmer om natten, må man tænke om dagen. © Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide