Eksperten
Karin Schenck-Gustafsson er Md., Ph.d., Fesc, Dr. Hc., seniorprofessor og overlæge ved Karolinska Institutet og Karolinska Universitets sjukhuset i Stockholm. Hun er også grundlægger af Centrum for Genus medicin.
Vi har taget en vigtig snak med overlægen, som forklarer og fortæller, hvad en hjertesygdom egentlig er, og hvad du og vi skal holde et vågent øje med.
Hvad dækker hjertesygdom over?
“Hjertesygdom kaldes også hjerte-kar-sygdom og dækker over lidelser i dit hjerte og dine kar. Det er en betegnelse for sygdomme, der gælder hjertets pulsårer, blodårer og blodkar, forstyrrelser i hjerterytmen – også kaldet arytmi – infektioner i hjertet og medfødte hjertefejl.”
Hvad er den typiske hjertesygdom?
“Åreforkalkning eller forsnævring – også kaldet arteriosklerose – er den hyppigste årsag til, at du bliver ramt af en hjertesygdom. Baggrunden for denne forkalkning er en aflejring af fedt og plak på indersiden af blodårerne, og det medvirker til, at de bliver snævre og mindsker blodgennemløbet. På den måde opstår der områder, der ikke forsynes med optimalt ilt.”

Hvor meget afgør min livsstil?
“90 procent af tilfældene af blodprop i hjertet, hjerneblødning og hjertekramper – angina pectoris – skyldes, at man har en eller flere af følgende risikofaktorer: Forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, diabetes, at man er ryger, og/eller, at man er overvægtig.
Andre risikofaktorer er fysisk inaktivitet, psykosociale faktorer og ensartet, dårlig kost. I de sidste 10 procent af tilfældene støder det arvelige til. Jo flere risikofaktorer du har, jo farligere er det for dig. Det gode budskab er dog, at hvert 6. til 7. dødsfald på grund af hjertesygdom kan forebygges, hvis du er opmærksom på din livsstil.”
Er der noget særligt, jeg skal vide som 40+ kvinde?
“Der er særlige risikofaktorer, som knytter sig til dit køn, og altså øger din risiko for at blive ramt af hjertesygdom. Det gælder for eksempel, hvis du er gået i overgangsalderen, før du fyldte 40, og hvis du har eller har haft cyster på æggestokkene eller en svangerskabsforgiftning.
Til gengæld er kvinder i højere grad end mænd beskyttede af deres hormoner. Hvilket vil sige, at de generelt er ældre, når de bliver ramt. Men de er ikke færre.”
Sådan fungerer hjertet
For at forstå hvordan hjertekarsygdomme opstår og kan behandles, giver det mening at forstå, hvordan hjertet fungerer. Den forklaring giver praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen i videoen herunder.
Hvad betyder mit kolesteroltal for mit hjerte?
“Det betyder, at hvis du har et forhøjet kolesterolindhold i blodet, kan det medvirke til, at du udvikler åreforkalkning. Derfor skal det behandles, hvis det er for højt.
Hvornår du skal behandles, afhænger af, om du samtidig er i risikogruppen for hjertesygdom eller måske allerede har haft hjertesygdom. Lider du kun af forhøjet kolesteroltal, skal du typisk behandles med medicin og kostomlægning, hvis du har et totalkolesterol over 8 mmol/l. Ellers er det tilstrækkeligt at lægge kosten om.”
Kan svimmelhed og kvalme være tegn på, at der er noget galt?
“Ja, det kan det godt, men det er jo samtidig et meget alment symptom. Hovedreglen er, at hvis du selv har en stærk følelse af, at noget er galt, skal du straks søge læge, som så kan vurdere din risikoprofil.”
Jeg har hørt, at man kan blive så hårdt ramt af sorg, at hjertet holder op med at slå. Er det en skrøne?
“Nej, det er rigtigt. Udsættes du for en voldsomt stresset situation som svær sygdom, dødsfald i den nære familie eller en ulykke, kan det udløse det, man kalder et knust hjerte. Det er en ekstrem form for hjertesvigt, hvor du får svær åndenød og skal reagere akut. Efter en uge får du det typisk bedre.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 74.