Kvinde sveder under armene
© creativecomments.org

Så meget fortæller din sved om dig

Din sved afslører faktisk en del om din sundhed, og hvordan du har det

10. august 2016 af Anja Bruneskjold / iform.dk

Du ved sikkert allerede, hvad det kan betyde, hvis du er én af dem, der sveder meget, når du træner? Men er du også klar over, hvad din sved generelt fortæller om din sundhed? Så tjek disse fire ting.

Er du gravid?

Den svedige følelse kan opstå, når du har menstruation, men det kan faktisk også betyde, at du er gravid. For når du er gravid, ændrer hormonerne i kroppen sig markant. Og det betyder blandt andet, at du føler dig mere svedig, end du plejer.

Er du stresset eller nervøs?

Vores sved består primært af vand og salt, og som oftest lugter det ikke af noget. Men når vi er stressede, produceres sveden i andre svedkirtler, og den indeholder derfor en del fedt og protein. Det er når denne type sved blandes med bakterierne fra huden, at den dårlige lugt opstår.

Er du glad eller bange?

I en undersøgelse fra 2015 blev 36 kvinder bedt om at lugte til forskellige mænd og deres sved. Mændene var blevet udsat for videoer, der enten gjorde dem bange eller glade. Her var kvinderne enige om, at sveden hos de mænd, der var blevet bange, lugtede dårligt og markant anderledes i forhold til sveden hos de mænd, der var glade.

Har du for lavt blodsukker?

Hvis du ofte får koldsved på særligt ryggen og i hårgrænsen, har du muligvis for lavt blodsukker. Måske lider du af diabetes, men hvis det ikke er tilfældet, kan det lave blodsukker komme på ret køl, ved at du drikker eller spiser noget.

Har du overvejet, hvorfor du sommetider vågner op badet i sved? Få svaret her!

Du vil (garanteret) også kunne lide