Ondt i maven

Hvad er årsagen til, at du får mavesmerter efter du har spist? Få svaret her.

26. juli 2014 af Redaktionen

Jeg har i lang tid bumlet med, at jeg, hver gang jeg har spist, får enten oppustet mave eller decideret ondt i maven. Om aftenen ligner jeg en smågravid! Jeg spiser tre måltider om dagen og nogle gange en snack indimellem. Jeg spiser ikke store portioner og bliver i det hele taget hurtigt mæt. I disse måneder, hvor det har stået på, har jeg også taget 3 kilo på. Og haft en træg afføring. Kan det være noget, jeg spiser, drikker eller …?

Kamille


Hej Kamille

Der kan være forskellige årsager til dine gener. Du kan have for meget mavesyre, som typisk giver smerter kort tid efter fødeindtagelse. Det kan også give en fornemmelse af at være lidt oppustet.

Du kan have for lavt stofskifte, som typisk giver oppustethed, træg mave og eventuelt vægtstigning.

Mit bedste bud er imidlertid, at du har en irritabel tyktarm, som typisk giver præcis de symptomer, du beskriver: enten træg eller tynd mave, luft i maven, rumlen og eventuelt mavesmerter. Symptomerne kommer i perioder og kan ofte mindskes af regelmæssige spisevaner, toiletbesøg, motion og rigeligt væskeindtag. Mange vil opleve, at bestemte fødeemner som løg, kål og rød og grøn peber kan forværre symptomerne.

En sidste mulighed er, at der er fødemidler, du ikke kan tåle. Det er hyppigst gluten, som findes i hvedemel, eller mælkesukker, som findes i mælkeprodukter. Det er dog ret sjældent, at dette er årsagen til de symptomer, du nævner.

Jeg vil foreslå, at du får en tid hos din egen læge for blive undersøgt nærmere.


Kærlig hilsen Pia Koefoed, læge

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

 

 Magasinet Livs brevkassepanel (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

 Du vil (garanteret) også kunne lide