Nu skal de smøger kvittes!

Kvit cigaretterne, når du har overskuddet. Det er afgørende.

22. oktober 2015 af Redaktionen

Nu skal de smøger kvittes!

Kære brevkasse,
Jeg er 42 år, og jeg er desværre begyndt at ryge igen – og det skal jeg stoppe med igen! De seneste seks år har jeg været holdt op, men så fik kombinationen julestress og julefester mig til at tænde den ene efter den anden. Da jeg holdt op, gjorde jeg det på grund af fertilitetsbehandling, og jeg stoppede uden problemer. Men nu er det, som om jeg ikke kan bestemme over mig selv. Kan du mon hjælpe mig i den rigtige og bedste retning?

Venlig hilsen
Rikke


Kan jeg blive syg af at sove dårligt?

Hej Rikke

At stoppe igen er nok det allervigtigste, du kan gøre for din sundhedstilstand. I snit lever en ryger 10 år kortere end en ikke-ryger. Og når du har været stoppet før, har du rigtig gode chancer for at lykkes med det igen, fordi du har nogle erfaringer at trække på.

Motivationen er altafgørende, og hvis du ikke har den, skal du måske vente, til overskuddet er der. Hvis du har den, er der flere forskellige muligheder. Og ingen metoder er bedre end andre. Det afhænger af den enkelte person.


Merete fik en blodprop: “Nu forstår jeg, at livet kan stoppe når som helst”


Nogle stopper på egen hånd fra dag et og tager en kold tyrker. Det er især, hvis motivationen er meget høj. Eksempelvis, som du beskriver, i forbindelse med fertilitetsbehandling, graviditet eller sygdom.

Nogle går på rygestopkurser via enten kommunen, arbejdspladsen eller apoteket. At snakke med andre i samme situation kan gøre det lettere at holde fast i beslutningen, ligesom du kan bruge de andres tips til ikke at falde i.

Andre er glade for at få en individuel vejledning hos en rygestopinstruktør. Flere prakti-serende læger har sygeplejersker, der er uddanne-de rygestopinstruktører.


Alt, du skal vide om rynker

Der er også medicinske muligheder. Både forskellige nikotinpræparater og bupropion champix, som nedsætter trangen til rygning, og som du skal have på recept.

Men det vigtigste er at tage beslutningen om, at du vil stoppe. Og du kan altid søge råd hos din praktiserende læge.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, læge


Tilmeld dig Magasinet Livs nyhedsbrev, og få alt det bedste fra Magasinetliv.dk


Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 53.

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide