Kvinde i køkkenhave
Yen Frydensbak Egebak (47) med en del af årets høst i køkkenhaven.© Privatfoto

Min køkkenhave | 5 tips til at komme i gang

I Yen Frydensberg Egebaks køkkenhave vokser tomater, kål og artiskokker så godt, at familien er blevet selvforsynende. Få hendes bedste råd til at dyrke en farveeksplosion af grøntsager i din have.

12. april 2023 af Nanna Louise Teckemeier

Yen Frydensbergs Egebak har en gigantisk køkkenhave blandt bløde bakker ved Gudme på Fyn, hvor hun bor med sin mand og søn samt to katte og otte høns. Familien er selvforsynende, og Yen deler gavmildt ud af sine erfaringer til alle, der vil prøve kræfter med en spiselig have. 

Hvordan blev din køkkenhave til?

“Da vi flyttede ind i vores hus, var køkkenhaven helt groet til. Min mand, Henrik, tænkte, at vi nok skulle vente et par år med køkkenhaven til fordel for huset, men lige pludselig havde jeg arrangeret, at der kom en mand med en fræser. Sådan har det altid været med mig: Når der er noget, vi vil, skal vi bare gøre det.

Jeg anlagde den første køkkenhave i et hjørne, og så er planen opstået hen ad vejen. Haven er blevet udvidet, drivhusene er kommet til, og sidste år fik vi en drivtunnel, som har været et ønske hos mig, siden vi flyttede hertil.” 

Kæmpe afgrøder fra Yens køkkenhave
Så er der vist lige nok til aftensmaden ...© Privatfoto

YEN FRYDENSBERG EGEBAK (47)

  • bor i Gudme på Fyn med manden Henrik, sønnen Mikkel på 16 år, 2 katte og 8 høns.
  • er selvforsyner, have-­influencer og fore­dragsholder. Arbejdede indtil 2020 på Odense Universitetshospital.
  • se flere billeder fra Yens have på Instagram @apple_acres_dk og bloggen Yenshave.dk. 

Hvad er din kongstanke?

“At vi skal passe på jorden, dyrene og menneskene, og at vi skal bruge de ressourcer, der er til rådighed, fornuftigt. Haven giver mad til os og dyrene, og vi dyrker det hele økologisk. En selvforsyningshave er jo også en have, hvor vi gerne vil trække insekterne ind, så de kan være med til at bekæmpe skadedyr og hjælpe med bestøvning. Derfor er det også en have fuld af blomster.” 

Find Yens bedste råd til køkkenhave-begyndere herunder.

1. Lysten driver værket

Dyrk det, du og din familie kan lide. Der er ingen grund til at dyrke noget, fordi det står på en liste over ‘Ting, du skal så i marts’, hvis ingen har lyst til at spise det.”

2. Lav en struktur

Strukturer din have, så den passer til dig. Hvis du bliver stresset over en vild have, så dyrk dine grønt­ sager i højbede, hvor det er nemt at luge og holde orden. En hurtig måde at få en have til at se ordnet ud er at slå græsset og stikke kan­ terne. Det skaber en ramme og en struktur om alt det vilde.” 


3. Skab mikroliv under jorden

Tænk på livet under jorden. Er din jord fyldt med mikroliv, svampe og bakterier, kommer resten af sig selv. Grav din have så lidt som muligt, hav altid jorden dækket med afgrøder eller efterafgrøder, og hav altid en kompostbunke i et hjørne af haven.”

4. Husk blomster

Plant grøntsager og blomster imellem hinanden. Det er godt for øjet, det tiltrækker bestøvere, og du får mere lyst til at være i en have, der appellerer til flere sanser.”

5. Dyrk flerårige planter

Kig på alle de skønne flerårige spiselige planter, hvis du ikke har super meget tid til køkkenhave, men gerne vil dyrke grøntsager. For eksempel spinatranke, kinesisk purløg, stolthenriks gåsefod, ele­fanthvidløg, asparges, rabarber, flerårige kål og flerårige broccoli. De skal kun sås en gang, så kom­ mer de igen af sig selv år efter år.” 

Kurv med tomater fra køkkenhaven
Yens favorit om sommeren er tomater – mange sorter, farver og størrelser.

Min favorit i køkkenhaven: Tomater

Jeg elsker tomater og kan ikke bare nøjes med en slags. Nogle af mine favoritter er disse:

  • Taiga. En oksehjertetomat, som er udviklet til det nordlige klima. Den kommer tidligt, 

    er kødfuld og rigtydende med en skøn tomatsmag.
  • Evil olive. En klasetomat med en helt fantastisk krydret og kompleks smag. Den er brunlig udenpå og ildrød indvendig, når du skærer den over.
  • Crushed heart. En sød, rød og smuk oksehjertetomat med en typisk tomatsmag.”

 Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide