Moden kvinde er faldet i søvn mens hun læste en bog
Vi kender det allesammen. Energien slipper hurtigt op. Heldigvis er der råd for at genfinde den.© Getty Images

Mangler du overskud? Her er strategierne, der fylder dig med ny energi

Ironisk nok har du allermest brug for pauser, når du oplever, at du har allermindst tid. For er du presset i hovedet, i hjertet og i hele den mentale afdeling, er der intet, der virker bedre end at holde de afgørende pauser!

2. maj 2019 af Gitte Høj

Mangler du energi og overskud i hverdagen? Så er du lang fra ene om det. Alt for mange af os 40+ kvinder glemmer, hvor vigtige de daglige pauser er. Men det skal være slut! 

Herunder guider sundhedsredaktøren dig til, hvilke strategier der fylder dig med energi – og det er heldigvis slet ikke så besværligt. Og inden da kan du blive klogere på, hvad der egentlig sker med din energi med alderen. 

Det sker der med din mentale energi med alderen

Prøv en gang at forestille dig, hvor mange gule sedler du har hængende på indersiden af hovedet. Ærinder, du skal huske. Opgaver, du skal løse. Fødselsdage, du skal handle på. Mad, du skal planlægge. Og så videre.

Livet er et stort, lækkert tag selv-bord, men det kræver samtidig en enorm portion energi at overkomme de mange retter, der skal være plads til på din tallerken.

Måske husker du følelsen af, at du kunne kede dig så meget en søndag eftermiddag, at du nærmest troede, at du skulle besvime. Det er lang tid siden, ikke? At der ikke var tusind ting, som skulle fikses, før næste uge sætter ind.

Måske kører du lige lovligt hårdt på og har følelsen af, at det kniber med at finde den energi, du har haft. Og spørgsmålet er, om du egentlig får de pauser, som du har brug for? 

Din hjerne kan nemlig ikke holde til at være på hele tiden og heller ikke nødvendigvis med det samme antal bolde i luften som tidligere. Din energi er ikke en uendelig ressource, og det bliver måske især tydeligt for dig i dine 40+ år.

Kvinde sidder og tænker
Kniber det med at finde energi? © Getty Images

Derfor kan du mangle energi

Måske tænker du ikke så meget over, hvor afgørende det er, at din hjerne på samme måde som din krop får en pause flere gange i løbet af dagen. Men pausen er din hjernes mulighed for at gå offline, koble fra og finde ny energi. 

Du har brug for at køre i frigear og hvile hjernen. For når du ikke får trukket stikket, kan hjernen få mere travlt, end sundt er. Det mærker du som træthed og udmattelse. Du føler dig uoplagt, og du mangler overskud og måske også overblik. 

Det er din hjerne, der forsøger at ringe dig op og bede dig om en pause. Så selvfølgelig giver vi dig og din hjerne de bedste tips til at få holdt de pauser! Og få fyldt dem med præcis det, der skal til. Som kan være ingenting.

Strategi 1: Vær stille i 3 minutter

Derfor er strategien energigivende: 

“Du bliver dagligt overbombarderet med støj, indtryk og ord, som trækker meget energi ud af dig. Forestil dig en tekst, uden at mellemrumstasten bliver brugt. Én lang, uafbrudt strøm af informationer, som du ikke kan rumme. Derfor kan du typisk mærke, at niveauet af stresshormonet kortisol stiger, når du ikke kan rumme flere indtryk. 

Stilhed er modpolen, som giver dig en pause fra din gøren og skaber en kontakt til din væren,” siger Gitte Koldtoft.

Sådan gør du:

  • Find et rart sted at stå, gå eller sidde. Det kan være indenfor eller udenfor.
  • Sæt din mobil til at ringe om 3 minutter.
  • Du skal intet andet end at være stille. Lad stilheden tage vare på dig, for der er ingen agenda. Du kan ikke gøre noget forkert.
  • Når uret ringer, vil du mærke større ro og mere grounding, og du kan tjekke ind i dit dagsprogram igen.
Moden kvinde sidder udenfor på en bænk og tænker
Stilhed giver dig en vigtig pause fra hverdagens gøren. © Getty Images

Strategi 2: Bryd opgaver ned - helt ned!

Derfor er strategien energigivende:

“Mange af os føler os ofte overvældet af alle de ting, vi skal i løbet af en dag. Som kræver en masse energi og måske gør dig lidt fraværende. Du har måske en omfattende to do-liste, som snupper al energien, før du overhovedet er kommet i gang. 

Du har ikke nødvendigvis mulighed for at fjerne opgaver på listen. Til gengæld kan du altid bryde opgaverne ned, så du ikke mister pusten på forhånd,” siger Gitte Koldtoft.

Sådan gør du:

  • Start med at kigge på din to do-liste, og beslut dig for at begynde forfra.
  • Bryd alle punkter ned til mindre dele ved at være meget specifik og detaljeret. Lad dig ikke bremse af, at det kan virke lidt fjollet at skrive selv de mest banale ting ned.
  • Vær omhyggelig med din fysiske liste, og giv dig tid til at skabe overblik.

  • Herefter kan du gå i gang med at udføre opgaverne. Del for del. Tag en dyb indånding, streg ud, og mærk efter, hvordan det giver plads og skaber energi at fokusere på en lille bitte opgave ad gangen. Det kan for eksempel virke overvældende at skulle i fitnesscenteret for at træne. Men det virker ganske overskueligt at finde dit træningstøj frem – tjek – og så finde dit medlemskort frem – tjek – og så... Alle opgaver er intet andet end tusindvis af bittesmå overskuelige opgaver, når du bryder dem ned til så små dele som muligt.

Få 3 strategier mere i Magasinet Liv 

I Magasinet Liv, der nu er på gaden, får du yderligere tre strategier, som kan hjælpe dig med at genfinde din tabte energi. Eksperten gør dig også klogere på, hvordan du får mere energi ud af din hjerne. 

Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv! 

Magasinet Liv nr. 5
Magasinet Liv nr. 5© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide