Må jeg knække fingre?

Er det der lille knæk, som mange af os får fingrene til at sige, egentlig okay? For fingrene, altså?

10. april 2013 af Redaktionen / Foto: Getty Images /

Knæk og bræk
Jeg har fået en dårlig vane med at knække mine fingre bagover, til en eller flere netop siger knæk. Men er det så dårlig en vane, som alle siger? Det gør jo ikke ondt, og mine fingre fungerer ellers fint.
Søs

Hej Søs
Man ved ikke helt præcis, hvorfor fingrene knækker, og man er uenige om, hvorvidt det har nogen negativ betydning at knække dem.

Videnskabens bedste bud er, at den ledvæske, som findes mellem knoglerne, udsættes for en pludselig trykforandring, når du trækker i fingeren eller strækker den bagover. Når mellemrummet i leddet udvides, dannes der et undertryk i ledvæsken. Herved opstår der et hulrum eller en luftboble, som få mikrosekunder senere falder sammen igen. Det er formentlig denne bobles dannelse og opløsning, som er årsag til lyden.

Der er umiddelbart intet, der tyder på, at det er skadeligt at knække fingre. Nogle mener, at det kan slide på leddene, så de bliver lidt løse, hvis du ustandselig knækker fingre.

Mit råd til dig er, at du fortsat kan knække dine fingre, hvis det føles godt. Du bør dog ikke overdrive det, så du knækker mange herrens gange om dagen. Men nogle knæk hver dag burde ikke gøre den store skade.

Med venlig hilsen Lotte Paarup, fysioterapeut

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.


D' dygtige damer (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

Du vil (garanteret) også kunne lide