Læs også

Ingen stress!

Kan jeg blive syg af at sove dårligt?

Du kender sikkert til fornemmelsen af at have sovet dårligt, men kan du blive syg af det? Få diætistens svar her, og få gode råd til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn.

7. april 2016 af Redaktionen

Kære brevkasse
Kan jeg blive syg af at sove dårligt om natten i en længere periode på et par måneder? Hvad kan jeg gøre for at forbedre min nattesøvn?

Venlig hilsen
Bodil

Kære Bodil

Der er i disse år mere og mere fokus på vores søvn og søvnvaner som en af mange livsstilsfaktorer, der influerer på vores helbred. Vi ved, at kost, motion, rygning, alkoholindtag og stress påvirker vores risiko for at blive syge, men der er nu også en stigende opmærksomhed på, at søvnen kan spille en rolle. Vi ved ikke så meget om det endnu, men noget tyder på, at risikoen for hjerte-kar-sygdom influeres af vores søvnvaner – og muligvis er det også tilfældet for en række andre sygdomme.

Det er dog i denne sammenhæng væsentligt at skelne mellem mere kortvarige søvnproblemer – af få måneders varighed – og så en mere kronisk søvnforstyrrelse. Så et så klart svar som muligt på dit spørgsmål vil være, at du sagtens kan opleve træthed, uoplagthed, nedsat motorisk funktion og nedsat kognitiv funktion, hvis du har sovet dårligt i et par måneder, men at det i så kort tid ikke vil have en virkning på dit fysiske helbred i øvrigt.

Herunder får du mine bedste råd, som jeg håber kan hjælpe dig på vej til en bedre nattesøvn.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed

 

Gode råd til at forbedre din nattesøvn

  • Undgå alkohol og kaffe og te de sidste timer frem til sengetid.
  • Gå først i seng, når du føler dig træt – ikke når du synes, du burde sove.
  • Gå i seng i et køligt og mørkt værelse, hvor der er ro og rart at være.
  • Lyt eventuelt til noget afslapningsmusik.
  • Undgå at sove i løbet af dagen. Også selv om du føler dig meget træt og mest har lyst til at smide dig på sofaen.
  • Forsøg at være fysisk aktiv i løbet af dagen, så du udmatter din krop.
  • Har du vendt og drejet dig en halv time uden at falde i søvn, så stå op, og læs en bog, læg en kabale eller gør noget andet, der giver dig ro i sjælen. Gå så i seng igen.

Spørgsmålet et bragt første gang i Magasinet Liv nummer 42.

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide