Moden kvinde med gråt hår
De kan komme af alder, men de kan også komme af bekymring.© Getty Images

Kan du få grå hår af stress?

Ny forskning viser, at ekstrem og gentagen stress faktisk kan fyre gevaldigt op under dine grå hår. Forklaringen får du her

24. april 2020 af Gitte Høj

Eksperten

Sundhedsredaktør Gitte Høj brænder så meget for din sundhed, at hun er både kostvejleder, psykoterapeut og sundhedsjournalist. Så læg trygt din sundhed i hendes hænder.

Du plejer og nusser din hårpragt som mange af os andre 40 plusser. Alligevel oplever du måske, at det tynder ud og gråner. Her har både din alder og dine urolige hormoner en finger med i spillet. Det ved vi.

Et par nye nuancer føjer sig til den viden. En ny undersøgelse, offentliggjort i det videnskabelige tidskrift Nature, har nemlig fundet en biologisk forklaring på, at særligt stressende oplevelser kan få de grå hår til at myldre frem på ganske kort tid. 

Det er første gang, at forskere har fundet et bevis på, at stress kan linkes direkte til gråt hår. Forsøget er godt nok foretaget på mus, men forskerne mener, at resultaterne kan overføres til mennesker.

Hvad er det, der sker?

Det handler imidlertid hverken om for meget stresshormon – kortisol – eller om, at dit immunforsvar i et forhøjet alarmberedskab har taget livet af de pigmentproducerende celler i hårsækkene.

Svaret ligger derimod i de stamceller, som nærer hårrødderne med de pigmentproducerende celler – for de rammes af stressen!

Det betyder, at de bliver hyperaktive, når din krop går i forhøjet alarmberedskab, og denne hyperaktivitet får stamcellerne til at gå til grunde. Dermed vil håret ikke længere få tilført farvestof og bliver altså gråt og senere hvidt.

Kilder: Nature.com, Dr.dk, Pol.dk

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. marts 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide