Jeg vil kunne holde på vandet

Løb, grin, host medfører enkelte dryp - hvad gør jeg? Lægen har svaret ...

1. november 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,

Jeg er i slutningen af 40’erne, har tre skønne, halvvoksne børn og dermed tre fødsler bag mig. Og jeg døjer en del med, at jeg ikke kan holde på vandet, når jeg griner, hoster og løber. Jeg har prøvet at lave knibeøvelser, men er usikker på, om jeg gør det rigtigt – og om det overhovedet kan hjælpe?

Venlig hilsen
Bente

Hej Bente
Du tager et tabubelagt emne op, som en del kvinder døjer med og kun få snakker om. Selv i vores frigjorte tid er det for mange alt for pinligt at snakke om, at man er utæt.

Undersøgelser har vist, at cirka 33 procent af kvinder over 45 år har urin-inkontinens, men kun cirka 20 procent søger læge. Og det er ærgerligt, for man kan oftest enten helbrede eller bedre generne.

Hyppigheden af urininkontinens stiger med stigende alder, med antal fødsler, især vaginale fødsler, og med overvægt. Typisk deles arterne af inkontinens op i stress-inkontinens (som du givetvis har og som er langt det hyppigste) og urge-inkontinens samt blandingsformer.

Stress-inkontinens opstår, fordi lukke-funktionen i urinlederen eller bækken-bundens lukkefunktion er utilstrækkelig, når trykket i blæren bliver for stort – som for eksempel i forbindelse med et host. Dette ses som regel efter fødsler eller på grund af overvægt. Typisk kommer der kun en lille mængde urin ad gangen.

Urge-inkontinens er karakteriseret ved en pludselig og stærk vandladningstrang, som ikke kan undertrykkes, og typisk kommer der lidt større mængder urin ad gangen. Urge-inkontinens skyldes en manglende kontrol af vandladnings-refleksen og blæremusklen. Det kaldes ofte en overaktiv blære. Den årsag, der ligger til grund for manglen på kontrol, kender man ikke.


Sådan får du et stærkt underliv


Begge dele forsøger man i første omgang at behandle med blæretræning og/eller bækkenbundstræning. Det kræver tålmodighed, men giver ofte gode resultater. De fleste kvinder har behov for at komme til en fysioterapeut for at få en ordentlig instruktion, og flere fysioterapeuter har specialiseret sig i området og kaldes uroterapeuter. Hvis dette efter tre til seks måneder ikke hjælper, kan næste trin være medicinsk behandling, afhængig af inkontinenstypen. Dernæst operation, som der også er gode resultater med.

Så alt i alt skal du klart søge læge for at få hjælp til problemet. Du starter nok med at skulle lave et såkaldt væske-vandladnings-skema, så lægen kan få en fornemmelse at, hvor meget du drikker, hvor tit du tisser, og hvor meget du kan have i blæren ad gangen – hvor hyppigt der er inkontinens. Derefter planlægger I sammen det videre forløb.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, praktiserende læge


Få alt nye om sundhed levereret direkte til din indbakke - tilmeld dig Magasinetliv.dk's nyhedsbrev!

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide