© Creativecommons.org

"Jeg vil have min sexlyst tilbage!"

Sex er jo dejligt, men hos op mod hver anden kvinde svinder lysten. Få lægens råd mod manglende lyst til sex her

29. juni 2016 af Redaktionen

Hjælp – jeg har mistet lysten til sex!


Kære brevkasse

Jeg står og træder mig lidt over tæerne, for jeg er ikke sikker på, om jeg skal skrive her. Men nu gør jeg det. Mit sexliv fungerer ikke. Det er, som om jeg har mistet lysten. Det gør ikke ondt, det er ikke svært, kun nogle gange akavet, fordi der er gået så længe. Op til flere måneder. Jeg er fortvivlet. For jeg elsker min mand, og vi vil være sammen altid, men han er helt forståeligt også lidt presset. Jeg er 43 år og har to børn på fem og syv år.

Kærlig hilsen
Benedikte

Hej Benedikte,
Jeg vil starte med at sige, at det er godt, du kommer ud af busken, for det er første trin til at få taget hul på problemet.

Du er ikke alene. Nedsat seksuel lyst er den hyppigste seksuelle klage blandt kvinder, og jeg møder det hyppigt i min praksis. 10 til 50 procent af alle kvinder oplever nedsat lyst i varierende omfang. Der findes ingen værdier for, hvad der er normalt, og lysten varierer både fra kvinde til kvinde og fra livsfase til livsfase. Lysten falder ofte tit med alderen.

Der er sjældent egentlige fysiske årsager til nedsat lyst. Sygdom vil dog oftest i sig selv medføre nedsat lyst. Det gælder både fysisk og psykisk sygdom. Kvinder, der har fået fjernet begge æggestokke eller har manglende funktion af dem efter kemoterapi, kan have nedsat lyst på grund af nedsat produktion af testosteron. Ligesom større ændringer i hormonmængderne i forbindelse med graviditet, fødsel og overgangsalder kan medføre ændret lyst.

En anden årsag kan være bivirkninger ved medicin, især ved de såkaldte SSRI-præparater, der bruges til behandling af depression. Også p-piller kan nedsætte lysten.

Men oftest er der ingen oplagte enkelte forklaringer, og billedet er komplekst med indvirkning af stress, arbejdspladsproblemer, problemer med børn, problemer i parforholdet, nedsat selvværd eller tristhed.

Første trin er at inddrage din mand og snakke åbent og ærligt om, hvordan I oplever situationen, og om der er nogle årsager, som I kan arbejde med. I kan måske også have glæde af en samtalepartner, og det kan være jeres egen læge eller en terapeut.

Jeg kan anbefale jer at læse afsnittet Nedsat seksuel lyst hos kvinder i Patienthånd-bogen på Sundhed.dk af Christian Graugaard. Måske kan I bruge det som inspiration til at få en åben snak om problemet.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, læge.

Du vil (garanteret) også kunne lide