Jeg er træt af at være træt

Er du altid træt? Hvordan får du energien tilbage? Få svaret her i vores sundhedsbrevkasse

10. juli 2016 af Redaktionen

Træt af at være småtræt

Kære brevkasse,
Jeg føler mig sjældent helt udhvilet, selv om jeg sover syv-otte timer om natten. Indimellem har jeg svært ved at falde i søvn, og jeg vågner flere gange. Hvordan får jeg en bedre nattesøvn?

Venlig hilsen
Karen

Hej Karen
Generelt bliver søvnen dårligere og mere afbrudt med alderen. Der er ingen nemme veje, men der er mange små fif til, hvad du kan forsøge.

Hvordan forløber din dag? Sørg for at spise varieret og hyppigt i løbet af dagen, men ikke et kæmpe måltid lige før sengetid. Motionér i passende omfang i løbet af dagen, så din krop bliver brugt, men ikke de sidste par timer før sengetid. Lad være med at tage en lur om dagen, selv om du kan føle dig træt. Drik dagens sidste kop kaffe eller te før aftensmaden. Og lad være med at drikke for meget alkohol, for det giver en dårlig nattesøvn.


Se, hvad du skal spise for en bedre nattesøvn


Dit soveværelse skal være køligt og roligt, og du bør ikke have fjernsyn derinde. Du skal gå i seng, når du føler dig træt. Måske har du kun brug for seks-syv timers søvn. Afslut gerne dagen med at gøre noget, der får dig til at slappe af – læs en god bog, eller hør noget stille musik. Du kan måske have glæde af afspændingsøvelser, lige inden du skal falde i søvn.

Hvis du vågner og ikke kan sove igen, er det bedst at stå op efter 15-20 minutter for at få tankerne væk fra det ikke at kunne sove. Det handler om at bryde den onde cirkel, hvor du bliver mere og mere irriteret, så falder du nemlig helt sikkert ikke i søvn.


10 madvarer, der giver en bedre nattesøvn

Endelig er dårlig nattesøvn ofte forbundet med spekulationer, så det er også værd at overveje, om der er noget, der presser sig på, eksempelvis store arbejdsopgaver på jobbet, som måske er ved at blive for belastende.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, praktiserende læge

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide