Hvordan trækker jeg vejret bedst?

Mindre stress, stærkere ryg, bedre søvn og smukkere hud er blot nogle af fordelene ved et velfungerede åndedræt. Se hvordan du bedst trækker vejret her

21. oktober 2014 af Redaktionen

Jeg er begyndt til pilates og er derfor blevet meget opmærksom på mit åndedræt. Desværre har jeg svært ved at få vejrtrækningen til at fungere, både til træning og udenfor. Det føles ofte, som om jeg trækker vejret overfladisk, især når jeg bliver stresset. Kan jeg trække vejret, så jeg får mere ilt rundt i min krop? Og hvad betyder det egentlig for velværet?

Kristine

 

Hej Kristine

Du kan i allerhøjeste grad lære at trække vejret bedre. Det kræver, at du får instruktion, og at du bruger det bevidst hver dag. Bedst vil det være, hvis du i en periode laver et decideret træningsprogram for dit åndedræt. Jeg kan anbefale min dvd Oxygen eller Sund ryg med dit åndedræt. Du kan også se min hjemmeside åndedrættet.nu, hvor du finder forskellig gratis information.

Jeg kan godt forstå, det er svært at få vejrtrækningen til at fungere til pilates-træning. Meget pilates udføres desværre med et ret unaturligt åndedræt, hvor det kan skabe mere forvirring (og nogle gange problemer) end gavn.

Du skal benytte naturlig vejrtrækning, når du træner pilates. På den måde vil du også kunne bruge træningen hensigtsmæssigt i forhold til din vejrtrækning til daglig. Når du får en bedre vejrtrækning, vil du være i stand til at ilte din krop langt bedre. Man siger populært, at 90 procent af din energi skal komme fra dit åndedræt. Dit brændstof skal altså komme fra ilt, som netop er cellernes vigtigste næringsstof. Det betyder enormt meget for velværet at have et velfungerende åndedræt. Det dæmper stress, giver bedre søvn, fordøjelse og organfunktion, smukkere hud, færre muskelspændinger, stærkere ryg, mave og bækkenbund, styrker hjertet, nedsætter blodtrykket og virker slankende. Ikke så lidt, vel?

Som du nok kan læse, kan dit åndedræt meget mere, end de fleste regner med. Det betaler sig at træne, for din krop vil med det samme reagere positivt på det. Så start endelig nu.

Med venlig hilsen Lotte

Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 20 

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

 

 Magasinet Livs brevkassepanel (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

Du vil (garanteret) også kunne lide