Moden kvinde tænker
Få hjælp til at tjekke din mentale trivsel herunder. © Getty Images

Hvordan opdager du en begyndende depression? Her er 8 tegn på mental mistrivsel

Er dit mentale overskud forvandlet til tristhed og bekymringer, kan det være en begyndende depression. Kend tegnene, så du kan tage den i opløbet.

6. maj 2019 af Gitte Høj

Slås du nemmere ud i situationer, som du før tog i stiv arm? Er dine tanker mere rodede, kaotiske eller tungere end tidligere? Det kan være svært at vurdere, hvornår et par dårlige dage blev til flere måneders nedtur.

For du kan have vænnet dig til ikke at trives. Til at bide det svære i dig og bruge kræfter på at holde din mistrivsel nede. Men det skal og må du ikke. Du skal ikke have det konstant trist. Er du i tvivl, om du er der, så løb listen med otte tegn igennem, og lyt til de svar, den giver dig.

1. Føler du apati? 

Har du mistet interessen for de aktiviteter, der plejede at gøre dig glad? Har livet ikke længere så stor værdi? Eller føler du tomhed? Det er klassiske tegn på depression.

2. Føler du, at alt er håbløst? 

Oplever du, at du ikke – hverken alene eller med hjælp fra andre – kan forandre og forbedre dit liv, så er du måske havnet i hjælpeløshed og håbløshed. Når du ikke kan se nogen udvej eller få øje på et lys for enden af tunnelen, er det tid til at reagere.

Moden kvinde tænker
Har du en følelse af, at alt er håbløst? Så er det tid til at reagere. © Getty Images

3. Ændrer dine vaner sig?

Både dine søvnvaner og dine kostvaner kan ændre sig, hvis du kæmper med dit humør. Du kan opleve at sove og/eller spise enten for meget eller for lidt. Et øget alkoholforbrug kan også være en ændring, du skal reagere på.

4. Er du konstant udmattet?

Det er helt normalt at tabe energi og være træt sidst på dagen. Men føler du dig stort set altid træt, kan det skyldes depression eller angst. Du kan også være i underskud af energi på grund af stress, der i nogle tilfælde kan udvikle sig til depression.

5. Har du svært ved at fokusere eller træffe beslutninger? 

Du kan bekymre dig meget om, hvad der sker, hvis du træffer forkerte valg. Du kan have problemer med at koncentrere dig. Eller det kan knibe med at være opmærksom på andres behov og følelser.

6. Suser humøret op og ned?

Måske er du ofte irriteret, ekstremt utålmodig, eller det kan være, at din selvkritik har taget overhånd. Du kan også opleve hyppige humørsvingninger. Alle disse ændringer kan være tegn på begyndende depression eller angst.

Kvinde er træt og udmattet
Hvis du konstant er i underskud af energi, kan det være tegn på stress eller depression.© Getty Images

7. Føler du dig voldsomt bekymret? 

Har du svært ved at være i nuet, fordi du frygter for fremtiden, kan det være et signal om, at noget er galt. Det kan være, at du ofte føler dig meget bekymret for fremtiden og spekulerer på alt det negative, som kan ramme dig.

8. Ønsker du dybest set at være alene?

Der er intet i vejen med at nyde dit eget selskab. Tværtimod. Men hvis du ofte trækker dig fra selskaber og decideret undgår andre mennesker, kan det være et tegn på depression.

Hvad gør jeg, hvis jeg mistrives?

Oplever du flere af de listede tegn, og har du mistet glæden ved livet og svært ved at passe din hverdag, så søg hjælp.

Ræk ud til familie og venner, som du ved, vil have medfølelse og hjælpe. Føles det skamfuldt at dele følelser og bekymringer med de nære, så opsøg din læge, en psykolog eller psykoterapeut.

Hvad kan være min vej til trivsel?

  • Samtaleterapi hos en professionel: Giver dig værktøjerne til at håndtere det svære og støtte til at bearbejde årsagerne til din depression eller angst.
  • Medicin kan være en mulighed: Og må ikke være et tabu! Den får du ordineret af din læge.
  • Et godt socialt netværk gør dig også sundere og stærkere: Kan du række ud, så vil det have god effekt på dit stressniveau, dit immunforsvar og faktisk også din levealder.

Kilder: Harvard Special Health Report Understanding Depression, Health.harvard.edu

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 14. marts 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide