Kvinde ligger i seng
© iStock

Hvordan ligger du i sengen? Her er 6 gode råd, der sikrer dig den bedste søvn

En god nats søvn sikrer dig både et bedre fysisk og mentalt helbred, men det modvirker faktisk også rynker og andre tegn på, at du ikke er 20 år længere

11. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Vi ved det jo godt. En god nats søvn er det bedste for både vores mentale og fysiske helbred, og måske er du også en af dem, der sørger for at få dine syv-otte timers søvn hver nat. Det er en fantastisk start, men vidste du, at det også at vigtig, hvordan du ligger, når du sover? Den stilling, som du sover i, kan nemlig have længerevarende konsekvenser for din krop – både på godt og ondt.

Herunder har vi samlet en liste med gode råd til, hvordan du opnår den bedste nattesøvn.

1. Lig stille 

Normalt når vi går i seng, kan det godt tage lidt tid at finde den helt rigtige og komfortable position at ligge i, og indtil vi finder den, ligger vi ofte lidt uroligt. Prøv i stedet at ligge stille, og tænk på de første 5-10 minutter af din søvn som en slags meditation, hvor du bare fokuserer på at lade din krop slappe af. Din søvn bliver bedre, fordi det får dine muskler til at slappe af på en sund og naturlig måde.

2. Lig i forskellige positioner

Hvis du har siddet ned en hel dag, kender du sikkert godt følelsen af, at din krop er lidt stiv, når du rejser dig fra stolen, og det er rart at komme op og få bevæget dig lidt rundt. Det er faktisk det samme, når du sover, hvor det er en god idé at sove i forskellige positioner. Det er en vigtig del af at holde vores krop smidig, at vi ikke befinder os i den samme soveposition i for lang tid af gangen. Hvis vi holder os alt for meget til den samme position, vil vores krop automatisk overkompensere, og det kan lede til rygsmerter, og i nogle tilfælde kan det forårsage kroniske skader.  

3. Vigtigt med den rette support

For at undgå at der med tiden opstår smerter i ryggen, er det vigtigt at tænke på, hvordan din krop bliver støttet, mens du sover. Sørg især for, at din rygsøjle er lige, og her er det også vigtigt med den rigtige pude. Du kan også tage en pude imellem benene for at støtte bækkenet, og hvis du krammer en pude, kan det give støtte til dine skuldre, så de ikke falder sammen. Det er vigtigt, at dine muskler slapper af i løbet af natten og bliver strukket ud, i stedet for at du sover i en position, der forkorter dine muskler over tid. Det er derfor også vigtigt, at du ikke bare vælger den sovestilling, der føles bedst. Undgå for eksempel positioner, hvor du vrider din rygsøjle. 

4. Den bedste sovestilling

Det er bedst at sove på ryggen. Når du ligger på ryggen bevares både hoved, nakke og rygrad i en neutral position, hvilket forbygger nakke- og rygsmerter. Som en bonus minimerer det rynker i ansigtet, og så er den fantastisk til os kvinder, der gerne vil bevare et par struttende bryster! Det eneste knap så gode ved denne sovestilling er, at folk, der sover på ryggen, snorker mere. Så her står du desværre i den svære situation, hvor du må vælge mellem dine brysters eller din sovepartners velbefindende... 

5. Det gode alternativ

Den næstbedste sovestilling er at sove på siden. Det er denne stilling, der er bedst for din generelle sundhed, da det både reducerer snorken og holder din rygsøjle strakt. Men på den negative front kan denne stilling give flere rynker, fordi du ligger med dit ansigt mod en pude hele natten. Det kan desuden give anledning til hængende bryster, da de, ligesom din rygsøjle, ligger strakt hele natten. 

6. Sovestillingerne, du bør holde dig fra

Hold dig fra at ligge i fosterstilling eller på maven. Fosterstilling er en virkelig behagelig stilling at ligge i, og det er også den mest populære – hele 41 procent sover i denne position – men den er faktisk kun god, hvis man er gravid, fordi det kan være den eneste, der føles behagelig. Maven bør du helst holde dig fra, da nakke og hoved fastlåses i samme position i flere timer af gangen ved denne sovestilling. 

Kilder: www.netdoctor.co.uk, www.b.dk 

Du vil (garanteret) også kunne lide