Det er virkelig vældigt enkelt, men ikke desto mindre lige så vigtigt: Du skal gå en tur hver dag. Og vi mener hver eneste dag. Kort eller lang – eller meget kort. Ud at gå skal du. Det er det, der gør den helt sunde forskel.
Hvorfor er det så sundt at gå?
Forskellen mellem at sidde stille og gå en tur er kæmpestor. Alene dit energiforbrug stiger med flere hundrede procent. Og så er der også de her syv andre sundhedsmæssige fordele ved at gå en tur hver dag.
1. En daglig gåtur giver styrke
Som 40+ kvinde skal du vide, at en daglig gåtur styrker både dine knogler, dine sener og dine muskler, uden at de samtidig bliver overbelastet. Og de har brug for begge dele, da du jo taber muskelmasse og knoglestyrke med alderen.
2. God blodgennemstrømning
Dit kredsløb stimuleres og styrkes, dit blodtryk falder, og du forebygger blodpropper.
3. God nat
En regelmæssig gåtur afhjælper søvnproblemer.

4. Gå dine stresshormoner væk
Gang renser ud i stresshormoner – adrenalin og noradrenalin – som har lagret sig i kroppen. Du kan gå dig rolig og slippe af med stresssymptomer som forhøjet blodtryk, forstoppelse, spændingshovedpine, hjertebanken, uro og nedtrykthed.
5. En gåtur hver dag giver energihormoner
Sætter du lidt fart på, så der kommer sved på panden, begynder kroppen ovenikøbet at producere hormoner, som løfter dit humør og giver dig energi.
6. Bedre hukommelse
Ved hurtig gang bliver der dannet nye celler i hjernen. Din hukommelse bliver bedre, og du holder dig skarp.
7. Hold en stabil vægt med en gåtur hver dag
Du får nemmere ved at holde vægten og forebygger dermed det farlige fedt omkring dine organer her og nu og på den lange bane hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft.

Sådan bliver det en god vane at gå en tur hver dag
1. Samme tid
Sæt din gåtur i system for at hjælpe dig selv med at få lettet rumpen og komme ud over stepperne. Beslut dig for et fast tidspunkt på dagen, og stil uret. Et fast tidspunkt kan hjælpe dig med at holde fast i din nye vane.
Så find det tidspunkt, hvor du ved, at du får lettest ved at holde en aftale med dig selv. Hvad er muligt for dig med afsæt i både din arbejdsmæssige og familiemæssige situation? Skal du gå lige efter arbejde, efter aftensmaden – eller måske om morgenen, inden alle andre står op?
2. Tag en tæller med
Investér eventuelt i en skridttæller. Det kan være motiverende at se, hvor hurtigt du æder dig ind på de anbefalede 10.000 skridt om dagen. Tag udfordringen op med dig selv!

3. Samme sted
Du kan selvfølgelig gå når som helst og hvor som helst, men der kan være noget meditativt ved at gå den samme rute hver dag. Samtidig kan en fast rute også disciplinere dig, så du gennemfører, og du fortjener, at det er realistisk og holdbart.
4. I opladeren
Brug din gåtur bevidst, hvor du åbner dine sanser og trækker luft, duft og lyde ind. Vær helt til stede i det nu, hvor du ikke skal andet end at gå og opleve det, der sker på din gåtur. Eller benyt din gåtur til at få hørt en podcast, en lydbog eller den musik, du holder af. Lad op, mens du går.
Lægen forklarer, hvorfor du skal gå
I videoen herunder forklarer læge ved Center for Aktiv Sundhed, Bente Klarlund, hvorfor det er godt at gå ture. Og så giver hun gode råd til at holde sig fysisk aktiv i sin hverdag ved hjælp af simple motionsvaner.
Kilder: Forskning.no, Videnskab.dk, Til fods – verdens bedste motion af Mai-Lis Hellénius og Ola Skinnarmo
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. oktober 2019.