Dame der sover
© iStock

Hvor længe varer den perfekte lur, og hvorfor er den vigtig? Få svaret her

Vi har alle sammen lyst til at tage en lur af og til, men vidste du, at der rent faktisk er langt flere sundhedsfordele ved en lur end bare at få hvilet sig lidt?

23. marts 2017 af Maria Clara Iuel

Vi er garanteret ikke de eneste, der nyder en lille lur i ny og næ, når tiden tillader det. En lur kan gøre underværker på de hårde dage og er perfekt, hvis du er ekstra træt midt på dagen – eller skal ud at svinge træbenet med veninderne om aftenen. 

Men for manges vedkommende er luren noget, der er forbeholdt weekender og ferie, og den er derfor ikke noget, vi nyder på en almindelig hverdag. 

Men mange undersøgelser viser, at en lur i løbet af arbejdsdagen rent faktisk kan gøre underværker for din arbejdsevne, og hvor meget du kan yde. Hos virksomheder som Google og Apple er det allerede en del af arbejdsdagen, at medarbejderne kan tage sig en lur, hvis de har lyst, så måske du skulle foreslå konceptet til din chef? 

Det er sundt for dig med en lille én på øjet

Uanset om du er en af dem, der ikke sover så meget om natten, eller om du får sovet det, du skal, så er en lur god for dig. 

En lur har nemlig rigtig mange sundhedsfordele, og udover at give dig energi bliver din opmærksomhedsevne og hukommelse skærpet af en lur, og din indlæringsevne bliver øget gevaldigt. Luren virker som en slags genstart af hjernen, der sørger for, at vi får ryddet ud i hovedet og er klar til at arbejde videre med fornyet energi. 

Hvor lang tid bør en lur egentlig vare?

Der er mange (og delte) meninger om, hvor lang tid den perfekte lur skal vare. Nogle siger mellem 2 og 10 minutter, andre mellem 15 og 20 minutter – og så er der dem, der siger, at den skal vare en halv time eller mere.

En ny undersøgelse fra The Archives of International Medicine er kommet frem til, at den perfekte lur varer 30 minutter. I undersøgelsen har man testet mere end 20.000 mænd og kvinder i alderen 28-86 år. 

Men er det nu også altid sådan, at den perfekte lur er lige præcis 30 minutter lang? Måske, måske ikke. Der findes også undersøgelser, der taler for, at du skal tage udgangspunkt i dine egne behov, for vi har alle forskellige søvn- og døgnrytmer, som kan være med til at afgøre, hvad længden på den perfekte lur er for lige netop dig. 

Hvad er dine behov?

For at du bedst muligt kan komme frem til, hvor lang den perfekte lur skal være for dig, er du altså nødt til at kigge på dine behov. Se bare her:

  • 10-20 minutter. Hvis du sover nok om natten, men stadig føler, at du i løbet af dagen har brug for fornyet energi, så er en power nap på 10-20 minutter ideel for dig. Fordi du ikke kommer helt ned i den dybe søvn, så kan du fortsætte med dit arbejde med det samme. 
  • 60 minutter. Hvis du sover i 60 minutter, så kan det føre til, at du også bruger cirka 60 minutter på rigtigt at vågne efterfølgende – og så er det svært at arbejde effektivt. Til gengæld sørger en lur på 60 minutter for, at du får boostet din hukommelse.
  • 90 minutter. En lur på 90 minutter er for dig, der ikke får sovet nok om natten. Selvom du ikke bør ofre din nattesøvn for så bare at tage en lur, så ved vi alle, at det nogle gange kikser lidt med nattesøvnen. I disse tilfælde er en lur på 90 minutter det rigtige for dig. En lur på denne længde forbedrer desuden din følelsesmæssige hukommelse og din kreativitet. 

Kilder: Popsugar.com og Natural Society.com

Du vil (garanteret) også kunne lide