Hvor længe bliver hedeturene ved?

En læser har haft hedeture i tre år - og nu vil hun gerne blive dem kvit! Men hvor længe varer overgangsalderen? Få lægens svar her.

19. marts 2015 af Redaktionen

Jeg er en kvinde på 50 år, og de seneste tre år har jeg haft hedeture. Jeg troede egentlig, de ville være ovre, men de bliver ved. Hvor længe endnu? Og hvad kan jeg gøre for at blive dem kvit?

Venlig hilsen
Karin

 

Hej Karin

Overgangsalderen eller menopausen indtræder per definition, når kvinders menstruation bliver uregelmæssig eller ophører. Kvinder kan gå i overgangsalder, fra de er i slut-20’erne, til de er helt oppe i 50’erne. Nogle af de andre symptomer er hede­ture, vaginal tørhed og humørsvingninger.

Overgangsalderen varer sjældent mere end fem år. Men østrogenproduktionen, som er ansvarlig for kvinders cyklus, falder kontinuerligt hele livet, og derfor kan kvinder opleve hedeture senere i livet, men sjældent af samme styrke som i overgangsalderen.

Tidligere fik kvinder hormontilskud uden videre, når de gik til deres egen læge. Men seneste forskning har vist en øget risiko for kræftsygdomme i blandt andet bryst og livmoder. Det er samtalen med din læge, der skal afgøre, om der er flere fordele end ulemper ved at tage hormoner.

Ud over hormoner har mange kvinder god effekt af catapressan, et receptpligtigt lægemiddel, som din læge udskriver i samråd med dig. Du skal dog være klar over bivirkninger som svimmelhed og mundtørhed og huske at informere din læge om eventuel anden medicin, du tager.

Venligst
Marie-Louise, læge

 

Spørgsmålet er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 17.

Du vil (garanteret) også kunne lide