Fortvivlet kvinde
© Getty Images

Hvor farlige er 20 kilo for meget?

Hvor farlige er de der ekstra kilo? Og hvordan får du smartest prikket hul på den kur, du gerne vil, men altid udsætter? Få lægens råd her!

13. juli 2016 af Redaktionen

Hvor farlige er 20 kilo for meget?

Kære brevkasse,
Jeg vejer 20 kilo for meget. Mit BMI ligger lige under de 30, og jeg har simpelthen så svært ved at tabe mig. Jeg kommer bare aldrig i gang. Men samtidig er jeg blevet mere og mere bange for mit helbred på sigt. Jeg er ikke syg nu, jeg er fysisk stærk, men også træt, og jeg dyrker ikke motion. Hvor farlige er de kilo for mig? Og hvordan får jeg smartest prikket hul på den kur, jeg gerne vil, men altid udsætter?

Venlig hilsen
Lone


Kære Lone,
Du gør dig nogle helt relevante overvejelser, som rigtig mange kvinder – og mænd – vil nikke genkendende til. Du spørger, hvor farlige de ekstra kilo er, og det kan jeg ikke sætte procenter på. Men vi ved, at overvægt og især fedme (når du har et BMI over 30) øger risikoen for hjerte-kar-sygdom, forhøjet blodtryk, sukkersyge, slidgigt i knæ og hofter og visse kræftsygdomme. Så der er god grund til at gøre noget ved det.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får jeg ikke flad mave?


Det er bare nemmere sagt end gjort. Som du helt sikkert ved, er der ingen nemme veje til at tabe sig. Grundlæggende er udfordring­en at sørge for, at energiforbruget overstiger energiindtaget, og det kan du gøre ved at spise mindre, spise mere hensigtsmæssigt og øge din fysiske aktivitet.

Jeg vil foreslå, at du tager udgangspunkt i, at du er fysisk stærk. Du har på den måde nogle ressourcer at trække på, og det skal du udnytte. Vi ved, at fysisk aktivitet ikke blot øger energiforbruget i sig selv, men også påvirker hele den biokemiske omsætning i kroppen, som er med til at inducere et vægttab. Studier har også vist, at motion i sig selv kan være med til at forebygge de negative sundhedseffekter af overvægt, selv om der ikke sker en vægtreduktion.

LÆS OGSÅ: 7 superfoods, der slanker

Start med at ændre på noget af det, der er nemt at gå til. Gå eller tag cyklen i stedet for at køre med bil, tog eller bus. Tag trappen, hvor du kan, gå gerne en lille omvej, når du skal et ærinde, og læg en daglig gåtur eller cykeltur ind i dit dagsprogram. Du skal helst op på 30 minutters fysisk aktivitet per dag, og med tiden kan du øge den fysiske udfordring i form af en let løbetur eller en tur i træningscenteret.

Ofte vil en omlægning af ens fysiske livsstil på sigt medføre en øget lyst og motivation til også at ændre på kosten, og så kan du for alvor få gang i vægttabet, men det er svært at starte på det hele på en gang.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen Pia Koefoed, læge

Du vil (garanteret) også kunne lide