Det er mange helsefordele ved at drikke vandkefir. Vandkefir er godt for din mave og tarmsystem.
Vandkefir

Vandkefir indeholder probiotika som er godt for maven!

© Getty Images

Hvad er vandkefir godt for?

Vandkefir er en probiotisk drik, som minder meget om den populære kombucha

7. november 2019 af Kaja Berentsen

Den probiotiske drik vandkefir, minder om den populære kombucha. Når en drik er probiotisk, betyder det, at drikken indeholder levende bakterier, som er specielt gode for din tarmflora. 

Stress og dårlige kostvaner kan være faktorer som giver ubalance i tarmfloraen. Ubalance i tarmfloraen kan give diarré, forstoppelse eller maveproblemer. De probiotiske bakterier kan hjælpe med at skabe balance i tarmen. 

sund brus

Vandkefir er sundt, fordi man slipper for de kunstige tilsætningsstoffer, som findes i brus. 

© Getty Images

Hvad er vandkefir godt for? 

Bente Brunvoll står bag den norske hjemmeside og blog fermentering.com. Hun fortæller, at vandkefir er en god og sund erstatning for brus, da drikken indeholder mælkesyre og probiotiske bakterier, som er godt for tarmens bakterieflora.

- Alle har en individuel bakterieflora. Ca 1/3 af bakteriefloraen i tarmen har vi til fælles. De resterende 2/3 af tarmfloraen er individuel. Derfor kan vandkefir virke godt for en person, men ikke fungere godt for en anden. Derfor vil jeg heller ikke påstå, at alle bør drikke vandkefir. Men mange vil have glæde af vandkefir, fordi det smager godt og man slipper for alle de kunstige tilsætningsstoffer som findes i brus. Samtidig får man gode probiotiske bakterier, forklarer Brunvoll. 

Hvad er kefirgryn?

Kefirgryn er ikke korn, men en sammensætning af bakterier og gær, som lever sammen i kulturer. Disse kulturer ligner små krystaller eller små klumper af gryn, deraf navnet. Kefirgryn findes i mange forskellige lande, hvor det har forskellige navne.

Tibi, Tibicos, og japanske vandkrystaller er eksempler på andre navne, som den populære kultur har. Det er usikkert, hvor kefirgrynene stammer fra, men der spekuleres i, om det kommer fra Mexico, Tibet eller Ukraine. Man ved med sikkerhed, at folk har brugt kefirgryn til at fermentere drikke helt tilbage til 1800-tallet, men det er sandsynligvis blevet brugt længe før det også. 

Hvordan laver jeg selv vandkefir? 

Vandkefir kan du nemt lave derhjemme ved at tilføje kefirgryn til sukkervand. Kefirgrynene omdanner sukkeret til mælkesyre og organisk syre. Efter 24 til 48 timer vil du have en probiotisk drik, som ikke bare din mave vil takke dig for, den smager også utroligt godt. Vandkefir er et godt alternativ til almindelig brus, og det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvilke smage du kan lave. 

Vandkefir opskrift

Kefirgryn kan bruges om og om igen, når du er færdig med en runde fermentering. 

© Getty Images

Opskrift på vandkefir

Dette er en basisopskrift på vandkefir.

 • 1 l. vand
 • 2 spsk. kefirgryn
 • 2 skiver citron
 • 1 håndfuld rosiner
 • 4 spsk. rørsukker/ sukker, hvidt. 

Hæld vand og sukker i en stor glasbeholder. Opløs sukkeret, så du får sukkervand. Tilsæt derefter kefirgryn, citronskiver og rosiner. Sæt låget løst på, eller dæk hullet i glasbeholderen til med et rent klæde og spænd det fast med en elastik.

Lad glasbeholderen stå på køkkenbordet i 24-48 timer. Det kan være en god idé at smage på den efter 24 timer. Jo længere du lader den stå, jo syrligere bliver den, fordi kefirgrynene spiser sukkeret. Når du synes smagen er god, skal du si blandingen, så du får citron, rosin og kefirgrynene ud. Nu er vandkefiren klar til at drikke. Opbevar den i køleskabet. 

Vandkefir med smag

Lav først vandkefir ud fra basisopskriften. Når du har siet rosin, citron og kefirgryn fra, kan du tilsætte de frugter eller bær, som du ønsker. Lad blandingen stå i 12-24 timer med låget skruet løst på. Si derefter bær eller frugt fra og hæld vandkefiren på glasflasker. 

Forslag til smag

Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvad du kan give din vandkefir af smag. Alle typer frugter og bær, en kanelstang, vaniljestang/vanilje ekstrakt, friskpresset juice, mynte eller andre urter. Prøv dig frem og find ud af, hvad du bedst kan lide. 

Vandkefir opskrift smag

Vær kreativ! Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvilke smage du kan lave, når det kommer til vandkefir.  

© Getty Images

Tips og tricks til vandkefir:

 • Brug økologisk frugt og bær. Hvis du ikke kan finde økologi, skal du huske at fjerne skrællen.
 • Kefirgrynene kan ikke lide metal. Brug derfor plast, træ eller glas under arbejdet med det. Også når du sigter grynene!
 • Opbevar glasbeholderen i et rum med ca. 21 grader.
 • Når du har siet kefirgrynene ud af drikken, kan du skylle dem i koldt vand og bruge dem til en ny omgang vandkefir. Citron og rosiner skal du kassere efter hver omgang.
 • Glasflaskerne, som du opbevarer vandkefiren i, skal kunne tåle tryk.
 • Åbn låget på flasken dagligt for at få noget af trykket ud. Bakterierne spiser/omdanner sukkeret, og dermed skabes der kulsyre. Når man har vandkefiren i en lukket flaske vil kulsyren bygge sig op og i værste fald sprænge flasken.
 • Opbevar flasken med vandkefir på køl. På den måde sænkes intensiteten af kulsyre-produktionen. 

Du vil (garanteret) også kunne lide