Hvad er det bedste arbejde for ryggen?

En læser har problemer med ryggen og søger fysioterapeutens råd til, hvordan hun passer på sin ryg med et stillesiddende arbejde. Læs svaret her!

5. marts 2015 af Redaktionen

Hvad er det bedste arbejde for ryggen?

Jeg er uddannet pædagog og har arbejdet i daginstitution, men de seneste ti år (jeg er 41) har jeg haft problemer med ryggen. Nu har jeg fået tilbudt en administrativ stilling, som betyder, at jeg skal sidde meget ned. Så slipper jeg for løftene, men på den anden side er det vel heller ikke sundt for ryggen at sidde stille hele dagen?

Så hvad er værst – løft eller stillesiddende arbejde? Og hvordan passer jeg på min ryg, hvis jeg vælger kontoret?

Venlig hilsen
Karen

 

 

Hej Karen,

Både løft og stillesiddende arbejde er skidt for ryggen – men selvfølgelig på hver sin måde. Løftene giver et stort tryk på ryggen – knogler, diskusskiver og muskler – og ofte vrid og skæve stillinger, mens det stillesiddende arbejde er problematisk, fordi ryggen mangler bevægelse. Du kan sige, at ryggen her ‘tørrer ud’ af alt for ringe blodcirkulation og alt for lidt stimulation af musklerne og nervesystemet.

Skal jeg alligevel råde dig, så ville jeg vælge det stillesiddende. Så skal du bare være ekstra opmærksom på, at du ikke sidder ned hele dagen, men bruger et hævesænke­bord. Sørg for at bevæge dig på forskellige måder i løbet af dagen, stræk ryggen i løbet af dagen, og husk at motionere.

Derudover skal du i gang med træning og behandling, som kan hjælpe dig af med dit rygproblem.

Lotte Paarup, fysioterapeut.

 

Spørgsmålet blev bragt første gang i Magasinet Liv nummer 14.

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide