Hvad er den perfekte pude?

Din hovedpude må som grundregel ikke gøre, at du ligger skævt med hovedet, når du sover.

6. oktober 2013 af Redaktionen

Hvad er den perfekte pude?
Måske i småtingsafdelingen, men ikke desto mindre vigtigt for mange timer i mit liv. Det er min hovedpude. Jeg er usikker på, hvad der er bedst for min nakke og min afslapning. Jeg har altid sovet med dunpuder, men hader, når de bliver for bløde. Derfor vælger jeg de forholdsvis høje, men nogle gange er de blevet for høje, for jeg har fået ondt i nakken. Derfor prøvede jeg en af de der skumfiduser med det faste skum, men den føltes for stiv, så den røg ind på gæsteværelset. Men måske fik den for kort en chance? For hvad er den perfekte pude?
Fie

Hej Fie
Der findes utallige svar på, hvad der er den perfekte pude. Mit svar til dig kan kun være mine råd ud fra min erfaring.
En hovedpude skal som udgangspunkt ikke forårsage, at du ligger skævt med dit hoved og din nakke, når du sover. Hvis en pude er for høj, vil det ofte resultere i, at nakkehvirvlerne trækkes i en bestemt retning, og det vil på sigt ændre din holdning og ofte give problemer, måske allerede oven på en enkelt nat, men måske først efter noget tid. Den bedste sovestilling for nakken er den, hvor nakke og hoved ligger i en lige forlængelse af rygsøjlen. Hvis du ser på kroppen liggende fra siden, skal nakke og hoved være i samme position, som når du er oprejst med en god holdning. Nakken skal ikke knække for meget den ene eller den anden vej. Du skal føle dig afslappet i nakke og skuldre, når du ligger.
Jeg er personligt ikke favorit af dunpuder eller andet flytbart materiale, altså materiale, som kan klumpes sammen et sted inde i puden. Jeg er langt mere tilhænger af en pude, som er mere fast, men ikke nødvendigvis hård. Der findes i dag mange forskellige af slagsen. De mest kendte på markedet er nok Tempur-puderne. De er lavet af et materiale, som former sig efter det tryk, puden udsættes for, og derfor former de sig efter dig. De laver forskellige puder i forskellige størrelser, oven i købet en god en af kramme-­typen. De laver i øvrigt også fabelagtige madrasser.
For husk også, at din madras er vigtig. Rigtig mange gør fejlen kun at give hovedpuden skylden, men madrassen er lige så væsentlig. Sov godt!
Med venlig hilsen Lotte Paarup, fysioterapeut

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

 

D' dygtige damer (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

 

Du vil (garanteret) også kunne lide