Hormoner for begyndere

Hvad er hormoner egentlig – og hvad gør de? Det giver lægen dig svaret på her.

29. november 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,
Man taler så meget om for eller imod hormoner. Men helt ærligt, et spørgsmål fra en nybegynder udi overgangsalder: Hvad er hormoner egentlig – hvad gør de?

Venlig hilsen
Søs

Hej Søs,
Hormoner er i bred forstand stoffer, der produceres i en kirtel i organismen, føres med blodet rundt og sætter en reaktion i gang et andet sted i kroppen.

Når vi snakker hormoner i forbindelse med overgangsalder, tænker vi først og fremmest på det kvindelige kønshormon, østrogen, som hos den fertile kvinde først og fremmest dannes i æggestokkene. Hos den unge pige er hormonet ansvarligt for udviklingen af de såkaldt sekundære kønskarakteristika – det vil sige bryster, de kvindelige former og kurver – og modningen af de indre kønsorganer. Hos den voksne kvinde påvirker hormonet under menstruationscyklus slimhinden i livmoderen, så den er parat til at modtage et eventuelt befrugtet æg. Det modvirker også afkalkning af knogler og beskytter slimhinder mod udtørring.

Når kvinden går i overgangsalder, holder med at menstruere, skyldes dette en ændring i hormonbalancen, og produktionen af østrogen falder til et markant lavere niveau. Dette medfører, at knoglerne hurtigt afkalker, og at slimhinderne kan blive tørre og sarte. De første par år af overgangsalderen får nogle kvinder også kraftige hedeture på grund af det udtalte fald i hormonproduktionen. Dette forsvinder dog oftest efter nogle måneder, men nogle kvinder kan døje med hedeture i årevis.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, læge

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide