Hjælp, mine ben hæver

Motion eller ej – mine ben hæver op! Hvad gør jeg? Det får du svaret på her.

27. februar 2016 af Redaktionen

Hjælp, mine ben hæver

Mine ben hæver hver dag. Når jeg dyrker regelmæssig motion, bliver det lidt bedre, men motion eller ej, så er de altid lidt hævede op ad dagen. Hvad kan jeg gøre? Det er jo ikke så pænt. Jeg sidder ned hele min arbejdsdag, men går også en del rundt og cykler til og fra arbejde.

Karin

 

 

Kære Karin

Jeg tænker først, om du mon altid har haft det sådan? Eller om det er noget, der er kommet til? Hævede ben har en årsag og er sjældent -noget, man er født med. Men du kan sagtens have været plaget af det i mange år. Når jeg spørger, om det er et nyere fænomen for din krop, er det, fordi du i givet fald skal se den godt efter i sømmene. Om du har forandret noget i din kost eller livsstil. Dette kan påvirke væskeophobning. Er dit problem mangeårigt, kan du fortsat have en belastet krop. Men du kan også ‘bare’ være dårlig til at drænere.

Vores ben er jo mest udsat for væskeophobninger, da tyngdekraften spiller en stor rolle i forhold til, hvor væsken er tydeligst. Men jeg tror ikke, at det kun er dine ben, der har problemet.

Du skriver om din arbejdsdag, at du sidder ned, selv om du også bevæger dig. Her tror jeg, at et af dine problemer ligger. Det vil sige, at du struktureret skal variere dine arbejdsstillinger. Du skal sidde og stå, gå og kombinere med en enkelt øvelse på gulvet indimellem. Jo mere bevægelse, desto mere cirkulation og pumpefunktion samt drænage.

Kombinér med en daglig venepumpeøvelse. Også med dit åndedræt. Dit åndedræt er den ultimativt vigtigste venepumpe. Læg dig ned på ryggen, smæk benene i vejret, og vift med fødderne. Derefter laver du et bækkenløft, som er rigtig god drænage sammen med gode vejrtrækninger.

Alder, overgangsalder og graviditet kan også spille en rolle. Det samme kan stress og mentale belastninger. Din kost spiller en stor rolle. Er der for eksempel fødevarer, du ikke tåler? Det kan der sagtens være, selv om du ikke aner det. Er din krop overbelastet med for eksempel svamp, sukker, alkohol eller ganske enkelt dårlige fødevarer, vil det også afspejle sig i væske.

Som du kan læse, er der meget, du bør få undersøgt og set på. Jeg råder dig til at gå til din egen læge og foreslå forskelligt ud fra mine tanker. Derudover kan du opsøge alternative udredelser, som kun kaldes alternative, fordi danske læger ikke benytter sig af metoderne. Jeg kan som eksempel anbefale to klinikker: Secondopinionclinic.dk og Nordicclinic.dk.

God vind med at drive væsken ud.

Venligst Lotte Paarup


Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide