Hjælp min ryg!

Nogle gange føles det, som om ryggen står af. Er blevet træt og gammel. Men det er der råd for.

14. juni 2013 af Redaktionen

Min ryg føles for gammel
Jeg er en 40-årig mor til tvillinger på nu to år. Og jeg har ondt i ryggen. Ikke på en smertelig måde. Der er intet, der lyner. Men jeg får alt for tit følelsen af at være 100 år gammel. Det føles nogle gange, som om det tager tid for mig at strække mig helt ud, og jeg føler mig i det hele taget kort i ryggen, hvis man kan sige det sådan - sikkert resultatet af for mange, for hurtige og for skæve løft. Det skal siges, at jeg ikke dyrker motion ud over gå- og cykelture, ikke har tid til det store, men så gerne vil vide, hvordan jeg allermest effektivt sætter ind for at gøre min ryg god igen?
Laila


Hej Laila
Jeg tror, der er mange mødre i din situation, som har en ryg, der driller. Jeg kender selv til at være 40 år, dog kun mor til en datter på godt et år nu. Jeg vil heller ikke prale af, at min ryg er tip top. Så tak for dit spørgsmål. Det er en hård tjans at være mor til de helt små, når vi ikke er 30 år længere.

Det lyder, som om du slås med noget led- og vævsømhed, som typisk kommer fra bindevævet omkring led og muskler. Det giver en følelse, som du beskriver: At det tager tid at strække sig helt ud. Du kan gøre meget for at gøre det bedre. Noget af det vigtigste er din kost, hvor du skal sørge for at få en masse sunde olier, og ofte meget mere, end du regner med. Og at begrænse mængden af sukker og kulhydrater.

Jeg tror ikke, du trækker vejret optimalt. Det betyder ekstremt meget for din ryg, bindevæv, muskler og led. Det er også den vigtigste pumpe (ud over hjertet) for cirkulation af blod og væske. Åndedrættet er ofte overset i forhold til rygsundhed.
Det optimale åndedræt foregår som en bøje, der ruller ind over kroppen på indåndingen og tilbage igen på udåndingen. Du skal altså føle, at bevægelsen forplanter sig fra bugvæggen og op til ribbenene og brystet. Eller føle, at åndedrættet starter fra haleben og går gennem rygsøjle. Når du ånder ud, skal du lade luften sive ud, så du mærker, at kroppen smelter ned i underlaget.

Noget andet er dine hofter og de muskler, der arbejder med dine hofter. Som dit åndedræt er det ganske vist ikke noget, du er direkte bevidst om. Men jeg ser ualmindeligt ofte, at det er her, at noget af problemet sidder. Det drejer sig ofte om en ganske bestemt muskel, den dybeste af hoftebøjerne, som sidder fast på ryghvirvlerne og lårbenshovedet. Den brokker sig hos nogle i kvinder i graviditeten, men endnu oftere bagefter - og det kan sagtens stå på i mange år. Den påvirkes af stress, manglende søvn og andet, som belaster kroppen fysisk eller mentalt.

Jeg skal ikke udelukke, at du er en af de få, som er så uheldige at have udviklet noget slid i ryggens hvirvler, men det er langt mere sandsynligt, at du skal arbejde med funktionen af din ryg.

Med venlig hilsen Lotte Paarup, fysioterapeut

 

 

 

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

 

D' dygtige damer (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

 

Du vil (garanteret) også kunne lide