Hjælp, åreknuder!

En læser er begyndt at få åreknuder og søger svar på, om det er muligt at træne sig fri for bulerne!

14. januar 2016 af Redaktionen

Jeg er begyndt at få åreknuder! Eller har en enkelt blodåre, som buler lidt ud. Kan jeg træne mine ben fri for dem eller sikre mig, at der ikke sker mere? Jeg vil gøre hvad som helst.

Venlig hilsen
Anne-Sofie

 

Hej Anne-Sofie

Åreknuder er rigtig irriterende, og de kan tilmed gøre ondt. Den vigtigste årsag er dine gener. Hvis din mor ­eller far har åreknuder, er det lidt mere op ad bakke for dig.

En anden vigtig årsag er alderen. Som vi bliver ældre, kan venerne blive svagere, og vi er mere udsatte for at udvikle åreknuder. For stor kropsvægt øger også risikoen for at få åreknuder. Det samme gør graviditet. Hormonerne får skylden under graviditeten, og mange af disse hormoner er designet til at svække kollagen og bindevæv omkring bækkenet, så bækkenet lettere kan give efter under fødslen. Det gælder også for kollagen i vener og veneklapper. Man mener også, at folk, som står meget op uden at bevæge sig nævneværdigt, er mere udsatte.

Nogle eksperter mener, at træning kan hjælpe med at forebygge åreknuder, men det er et område, som ikke er entydigt klart. Træning kan sandsynligvis reducere graden af udviklingen af åreknuderne. Det betaler sig også at tabe sig, hvis man vejer for meget. Undgå at stå på samme sted for længe ad gangen. Brug dine lægmuskler, og bevæg dig ofte. Og undgå generelt at begrænse eller lukke af for cirkulationen i dine ben, for eksempel ved at sidde med dem over kors. Nogle har gavn af støttestrømper.

Operation er ikke nogen garanti for, at du ikke får flere åreknuder, ­desværre. Men med sund livsstil og sunde bevægevaner er du godt på vej.

Med venlig hilsen
Lotte, fysioterapeut

 

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide