Kvindefødder på vægt
© iStock

Her er grunden til, at du tager på med alderen

... Og hvad du kan gøre ved det

30. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Kender du det? På trods af, at du ikke har ændret dine kost- eller træningsvaner, er tallet på vægten begyndt at stige. Hvad sker der? Og endnu vigtigere, hvad kan du gøre ved det?  

Det er ikke et ukendt fænomen, at vi tager på med alderen, og årsagerne er mange: hormonskift, en mere stillesiddende livsstil, øget tendens til stress og mindre søvn. Men der er faktisk én helt bestemt styrende årsag til, at kiloene hober sig op – især når vi rammer de 40. 

Mindsket muskelmasse

Ifølge dr. Caroline Apovian, professor på Boston School of Medicine, er tab af muskelmasse den væsentligste årsag til, at vi tager på, jo ældre vi bliver. 

Jo flere muskler du har, jo mere forbrænder du, men fra 30-årsalderen begynder din naturlige mængde af muskelmasse at falde. Denne process kaldes sarcopenia, og den accelererer (desværre), når du rammer 40.

Det betyder, at du er nødt til at gøre en aktiv indsats enten med træning, der øger din forbrænding, eller sætte dit kalorieindtag ned. Ellers vil du tage på i takt med, at din muskelmasse erstattes med fedt.    

Hvad du kan gøre

Da årsagen til vægtstigningen er mindskning af muskelmasse, kan du komme rigtig langt med regelmæssig styrketræning. Træn med vægte mindst to gange om ugen, og øg både vægten og intensiteten i takt med, at dine muskler bliver stærkere.

Sørg i øvrigt for at få en god nats søvn, da søvn hjælper dig med at hele og genopbygge dine ømme muskler. 

Kilde: Womansday.com

Du vil (garanteret) også kunne lide