Kvinde holder sig for munden


© iStock

Har du dårlig ånde ... uden at vide det?

Hvorfor får du dårlig ånde, og hvordan får du det til at gå væk? Bliv meget klogere lige her

11. maj 2016 af Rikke Hellerup Madsen

Din gode veninde (eller i en endnu ondere verden: din mand eller din chef) forsøger at se dig i øjnene og siger lavtmælt: 

“Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal sige det her, men du har altså virkelig dårlig ånde.” 

Kan du forestille dig noget værre? – Nej vel?

En ting er selvfølgelig hvidløg, kaffe, ost og cigaretter firkløveren, men der er faktisk også andre ting, der kan være skyld i det penible odeur-problem.

Kunne mundhygiejnen være bedre?

Den største årsag til dårlig ånde er bakterier i munden, forårsaget af utilstrækkelig tandbørstning:

“Fødevarer, snavs og plak kan sidde fast i og omkring tænderne. Det er også derfor tandtråd er så utrolig vigtigt” fortæller Dr. Miguel Stanley til Goodhousekeeing.com.

Er væskebalancen i orden?

Dehydrering er en anden hyppig grund til dårlig ånde, som ofte overses. Når vi er dehydrerede producerer vi nemlig ikke nær så meget spyt som sædvanlig, fortæller Dr. Miguel Stanley:

“Spyt er mundens naturlige måde at bekæmpe bakterier på. Uden spyttets antibakterielle egenskaber, får vi meget hurtigt dårlig ånde,” forklarer han.

Dårlig ånde kan være tegn på diabetes?

Dr. Stanley fremhæver, at ikke alle problemer med dårlig ånde er en indikator for dårlige tænder eller en usund livsstil:

Hvis du har en sød, frugtagtig ildelugtende ånde, kan det for eksempel tyde på, at du har diabetes – mens en ammoniak-agtig ånde kan tyde på nyreproblemer, fortæller han.

Hvis problemerne med dårlig ånde fortsætter selvom din væskebalance og din mundhygiejne er i top anbefaler Dr. Stanley desuden, at man besøger en øre, næse og hals specialist for at udelukke problemer med bihulerne og en mave-tarm-specialist for at sikre, at alt er okay med fordøjelseskanalen.

5 tips til at fjerne dårlig ånde

  1. Du går kun til tandlægen én til to gang om året? Det er ikke godt nok. Gå regelmæssigt til tjek hos din tandlæge og få en tandrensning. 
  2. Rens din tunge i to minutter med fluortandpasta som den allersidste ting, inden du går i seng, og mindst én gang i løbet af dagen. Børstning alene renser kun op til 60% af overfladen af dine tænder, så husk tandtråden!
  3. Tyg sukkerfrit tyggegummi. Ikke for at camouflere dårlig ånde, men fordi det hjælper din mund til at producere spyt. En tør mund kan, som vi lige har lært, føre til dårlig ånde.
  4. Drik nok vand. 
  5. Tal med din tandlæge. Måske er han i stand til at løse problemet? Hvis din tandlæge vurderer, at din mundhygiejne generelt er god, skal problemet måske findes et andet sted. 

Du vil (garanteret) også kunne lide