Forkølelser – hvad er sandt og falsk?

Hvilke vitaminer er de vigtigste at få i forhold til forkølelse? Hvad er myter, når vi taler helbredelse af forkølelse – og hvad holder? Det får du svaret på her.

25. februar 2016 af Redaktionen

Forkølelser – hvad er sandt og falsk? 

Hej brevkasse,
Så er jeg forkølet igen. Sommer som vinter, de sætter sig bare. Ikke mere end gennemsnittet tror jeg, men nok til, at jeg bliver irriteret og konstant tænker: Hvilke vitaminer er de vigtigste at få i forhold til forkølelse? Hvad er myter, når vi taler helbredelse af forkølelse – og hvad holder? Jeg er 41 år og ellers sund og rask.

Venlig hilsen
Maren

Kære Maren,
Der er ikke nogen vitaminer, der direkte kan afhjælpe en forkølelse. Forkølelse er en virusinfektion, der går over af sig selv efter tre til fem dage.

Det, du kan gøre, er generelt og i det hele taget at spise mange vitaminer og antioxidanter. Altså masser af grøntsager, bær og frugter, fuldkorn og fisk. Alt sammen madvarer, der hjælper til et sundt og stærkt immunforsvar. Det vil give færre forkølelser.

Og så til myterne om forkølelse, som der er mange af: C-vitamin skulle både kunne afhjælpe og forkorte en forkølelse, men i de videnskabelige studier og undersøgelser, jeg har læst og stoler på, har det vist sig ikke at have noget på sig. Hverken som forebyggelse, eller når forkølelsen er der. Det samme må jeg sige om naturpræparatet rød solhat (echinacea).

Væske er vigtigt for at undgå dehydrering ved feber, som nogen kan opleve at have under forkølelsen. Væske, om det drikkes eller gurgles, er med til at fortynde den slim, der irriterer, og kan være med til at mildne og forkorte forkølelsen. Tag desuden gerne ekstra D-vitamin i vinterhalvåret (cika 20 mikrogram dagligt), men igen er det ikke sikkert, at det direkte beskytter mod forkølelse. D-vitamin er dog vigtigt for et stærkt immunforsvar.

Forkølelse rimer næsten på forkælelse. Jeg tror, det betyder, at vi skal være ekstra gode ved os selv i de dage, vi har det skidt. Sørg for at holde dig varm, drik rigeligt med vand og eventuelt juice og gerne et glas rødvin (kun en undersøgelse har vist, at rødvin hjælper mod forkølelse, så den er nok ikke 100 procent sikker, men et enkelt glas skader i hvert fald ikke!).

Sørg også for at hvile dig, hvis du synes, du har behov for det. Måske bliver du ikke hurtigere rask, men det afhjælper noget af ubehaget. Undgå at blive stresset. Det kan forlænge forkølelsen. Hvis du plejer at træne regelmæssigt, kan det sagtens lade at gøre at træne, mens du er forkølet. Nogle synes endda, det hjælper. Næsedråber afhjælper ubehaget, da det opløser slim og dermed giver luft til en tilstoppet næse.

Kærlig hilsen
Gitte Wenneberg, klinisk diætist


Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide