Kvinde ser tv
© iStock

For meget tv-kiggeri kan have alvorlige konsekvenser for din krop

Det kan være afslappende at tænde for tv'et, når du kommer hjem fra arbejde, men måske skal du skrue lidt ned for tv-tiden.

14. november 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Du kender det sikkert. Endelig har du en friaften, hvor du ikke skal noget som helst, så den skal bruges på at ligge på sofaen og se dine yndlings-tv-serier, som du har ventet i flere uger på at se – og så skal du da også lige have en skål popcorn, bare fordi du fortjener det. 

Men en ny undersøgelse viser, at det faktisk slet ikke er godt for dit helbred eller din krop at se tv i længere tid, da det ikke at bevæge sig kan føre til forhøjet risiko for blodpropper – helt op til 70 procent! 

Det viste undersøgelsen

Forskere fra Vermont University i USA har foretaget en undersøgelse med 1.500 midaldrende mænd og kvinder, der deltog i et fælles åreforkalkningsstudie. Dette viste, at risikoen for at deltagerne kunne udvikle en form for årebetændelse, der rammer arme, ben og/eller bækken, blev markant forhøjet, og dette kunne føre til blodpropper i lungerne. 

Hvis du ville kategorisere dig selv som en, der ser tv ‘meget ofte’, er din risiko for blodpropper 1,8 gange højere end en person, der sjældent gør. Ud over at chancen for livstruende blodpropper omkring lungerne forhøjes, så er der også en større sandsynlighed for overvægt.

Din krop har behov for at bevæge sig

Hovedårsagen til den forhøjede risiko for blodpropper er, at vi ikke bevæger vores ben imens, og det betyder, at blodet løber langsommere og kan ende med at danne propper. Propperne kan så ende i lungerne og lave blokader. 

Professor Mary Cushman, der er medforfatter til undersøgelsen, pointerer, at det ikke kun er tv-kiggeriet, der skader din krop, men også snackeriet imens (farvel, popcorn...). 

Hun foreslår, at hvis du ønsker at leve et sundere liv, men stadig ønsker at se tv, så kan du for eksempel tage løbebåndet ind i stuen. På den måde får du rørt dig, samtidigt med at du at får set The Outsiders eller Dirty Dancing

En anden undersøgelse viser indtil videre, at hvis du blot laver 22 minutters motion om dagen, så vil du ikke længere føle trangen til at lægge dig foran tv'et.

Så når vi har lyst til at være sofakartofler for en dag (eller en weekend), så skal vi lægge 22 minutters motion ind – det lyder da ikke så uoverskueligt, vel?

Kilde: Goodhousekeeping.com

Du vil (garanteret) også kunne lide