Hænder danner hjerte
Har du en særlig hjertesag? © Getty Images

Få professorens forklaring: Derfor hjælper en hjertesag også dig selv

Hvis du har eller dyrker en hjertesag, så er du godt på vej mod et bedre mentalt helbred og et gladere liv. Læs her hvorfor!

15. december 2022 af Hanne Vinther Mikkelsen

Måske kender du typen. Hende med en hjertesag. Kollegaen, der kæmper for kli­maet. Veninden, der samler ind til velgørenhed. Din bekendte, som er besøgsven på et plejehjem eller frivillig på en hjælpelinje. 

Der er så mange gode og vidt for­skellige sager, men de har et fællestræk: Ildsjælene, som investerer sig selv i det. Og du har måske tænkt: Sejt, al ære og respekt, men det orker jeg ikke. Det har jeg ikke tid til, det har jeg ikke overskud til.

Og det er helt fair! Men måske skal du alligevel overveje det en ekstra gang, forklarer Vibeke Koushede, som er professor i mental sundhedsfremme og leder af Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

“Der er en meget stærk sammenhæng mellem det at gøre noget godt for andre, og hvordan du selv har det. Vi er sociale væsener, og det ligger dybt i vores dna, at vi har et behov for at høre til og føle, at vi bidrager. Vi er alle sammen afhængige af hinanden. Så hvis vi indgår i fællesskaber, der skaber mening og værdi – især når vi hjælper andre – bliver vores mentale sundhed positivt påvirket,” forklarer Vibeke Koushede.

Vibeke Koushede er professor i mental sundhedsfremme og leder af Institut for Psykologi på Københavns Universitet.
Vibeke Koushede er professor i mental sundhedsfremme og leder af Institut for Psykologi på Københavns Universitet.© Privatfoto

Føles helt fysisk 

Faktisk kan det måles helt fysisk, hvis du hjælper andre.

“Mental sundhed handler i bund og grund om at have det godt og fungere godt i sociale relationer. Og neuroforskning viser, at det at være generøs over for sine medmennesker udskiller et stof i hjernen, som gør os gladere. Hjernen belønner os simpelthen som tak for at tilfredsstille vores behov for at være sociale væsener,” siger Vibeke Koushede. 

Start i det små

Professoren ved godt, at mange af os har travlt i hverdagen, og at det kan være svært at finde tiden til at hjælpe andre. Men lidt kan også gøre en stor forskel.

“Forskningen viser, at vi har dobbelt så stor sandsynlighed for at have det mentalt godt, hvis vi hjælper andre mindst en gang om ugen. Men man behøver ikke nødvendigvis at være en del af en frivillig organisation eller kæmpe for en hjertesag for at hjælpe andre. Man kan i stedet starte i det små med for eksempel at hjælpe en ældre nabo med at købe ind eller bare tage en sludder. Det betyder, at vi får det bedre og ofte får mere overskud, og så vil vi bedre kunne håndtere de ting, vi står med i dagligdagen,” siger Vibeke Koushede.

Tjek! Ik? 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i december 2022. 

Flimmer danner hjerter
Dyrk din hjertesag af alle årsager. © Getty Images

Du vil (garanteret) også kunne lide