Kvinder drikke kaffe af en overdimensioneret kop
Ryger der lidt rigeligt kaffe ned i løbet af en arbejdsdag?© Getty Images

Psykolog og vaneforsker: Sådan får du brudt din dårlige vane!

Psykolog og vane-forsker Lene Tanggaard forklarer, hvorfor dårlige vaner er så svære at bryde, og hvad du kan gøre for alligevel at få det gjort.

31. juli 2023 af Karen Greve

Ekspert: Lene Tanggaard

Er professor på Aalborg Universitet på Institut for Kommunikation og Psykologi, rektor på Designskolen Kolding og forfatter til en bog om vaner: Vanebrud – Hvordan du veksler 7 gamle vaner til ny kreativitet.

vaneforsker Lene Tanggaard

“Det kræver vilje at ændre en vane. Det skal vi have respekt for i stedet for at skælde ud på os selv.”

© Peter Leth

Hvad er vigtigt at vide om vaner?

“Vaner virker konstituerende for vores liv rent psykologisk. Vi skal have respekt for at etablere vaner, der fungerer. Vaner er jo afgørende for, hvordan vi lever vores liv. Om vi går tidligt eller sent i seng. Det kan være en vane for os at dyrke motion og en vane at lade være. Rent kognitivt frigør det en masse energi at have vaner. Det ville være alt for hårdt, hvis vi skulle genopfinde os selv hver dag,” forklarer psykolog Lene Tanggaard. 


Hvorfor er det så svært at bryde en dårlig vane?

“Alle dårlige vaner er begyndt med noget, som føltes godt for os. En god smag eller en aktivitet, som føltes spændende eller afslappende for os. Et stykke kage, et interessant indlæg på et socialt medie eller en god serie. Men hvis det, som begyndte godt, pludselig fylder for meget og får os ind i en negativ spiral, hvor vi reelt mister magten, så kræver det en viljesakt at gå imod det og et overskud, som vi ikke altid har. Vi kender jo alle til at falde tilbage i en dårlig vane,” siger Lene Tanggaard. 

Hvad gør jeg for at bryde en dårlig vane?

1. Lav en analyse af, hvad vanen gør for dig

“Hvad er det, du gerne vil have tilfredsstillet, når du griber til din dårlige vane? Handler det om kedsomhed? Det gør mange dårlige vaner. Eller er du måske snarere lidt ensom, når du griber til at scrolle på sociale medier for at se, hvad der sker i andre menneskers liv lige nu? En analyse af det behov, din dårlige vane er kommet af, vil hjælpe dig med at erstatte vanen med noget andet.” 


2. Find en erstatning for din dårlige vane

“Næste skridt kan være at erstatte din dårlige vane med noget andet, du kan glæde dig til, og som kan give dig lidt af samme følelse. En positiv omformulering af din vane, kan man sige. Hvis du har en dårlig vane med at købe slik eller småkager, når du køber ind, kunne du måske i stedet købe et magasin, som også giver en følelse af selvforkælelse? Spørg dig selv, hvad du kan gøre for at opnå lidt af den følelse, du forsøger at tilfredsstille med en dårlig vane.” 

3. Tag en beslutning om at ændre vanen

“Det kræver vilje at ændre en vane. Det skal vi have respekt for i stedet for at skælde ud på os selv. Nogle gange kan vi først tage en beslutning om at spise sundere, når lægen begynder at tale om diabetesmedicin. Andre gange lykkes det at ændre en dårlig vane ved langsomt at omforme den. Jeg blev på et tidspunkt opmærksom på, at jeg var begyndt at kigge på min telefon i stedet for at læse bøger. Jeg besluttede mig for, at jeg hver aften skulle læse en lille smule i en bog for at komme ind i den gode vane, og efterhånden lykkedes det. For det føles jo rigtigt rart. Jeg har tidligere været glad for at læse, så jeg genfandt den vane.”

 4. Lav forpligtende aftaler med andre

“Det hjælper at have aftaler med andre, der holder dig fast, når du forsøger at ændre en vane. Jeg ville aldrig selv komme ud at løbe, hvis ikke jeg havde en makker, som jeg skal mødes med en bestemt dag på et bestemt tidspunkt. Det er også mere forpligtende at gå på et hold, hvis du vil i gang med at træne, i forhold til blot at have en aftale med dig selv om at besøge fitnesscenteret,” råder vane-forsker Lene Tanggaard. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i maj, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide