Er sterilisation ufarligt?

Kondomer og p-piller er slet ikke dårlige ideer, men den mest sikre er nu engang sterilisation. Men hvordan påvirker det sundheden?

8. november 2015 af Redaktionen

Er sterilisation ufarligt?

Kære brevkasse,
Jeg er 42 år og har tre børn på 11, 9 og 3 år – og jeg skal ikke have flere. Jeg overvejer sterilisation, fordi jeg har svært ved at tåle p-piller, ikke har lyst til at få en spiral og slet ikke føler mig tryg ved kondomer (vores sidste barn var en smutter, så jeg ved, hvor let det kan, nå ja, smutte). Men jeg er usikker på, hvilke konsekvenser der egentlig er ved sterilisation. Får det indflydelse på mit humør, min sexlyst eller min risiko for at få kræft?

Venlis hilsen
Anne

Kære Anne,
I Danmark har vi en lov, som muliggør sterilisation af myndige personer over 25 år. Hvis både du og din mand er kommet frem til den beslutning, at I ikke vil sætte flere børn i verden, kan I jo i -fællesskab overveje, hvem af jer der skal steriliseres.

Sterilisation af kvinder er et mindre kirurgisk indgreb, som dog kræver fuld narkose. Det foregår på hospitalet ved en kikkertopera-tion, hvor æggelederne brændes eller skæres over, eller der sættes metalklips eller ringe på æggelederne. Derved hindres æg i at passere ind i livmoderen.

Kvindens hormonproduktion  og ægløsning er uændret. Cyklus er uændret. Menstruationen fortsætter. Sexlysten er upåvirket, og der er ingen kræftrisiko.

Komplikationer er sjældne. Omkring 4 ud af 1.000 kvinder oplever komplikationer, oftest i form af  blødning i bughulen i forbindelse med eller kort efter operationen. Nogle får smerter. Indgrebet giver tre små ar på maven. Tre dages sygemelding er normalen.

En meget definitiv og sikker prævention. Dog er ingen metode 100 procent sikker.

Du skal være helt sikker på, at du ikke på et senere tidspunkt ønsker børn, for som udgangpunkt kan indgrebet ikke gøres om. Enkelte kan også få psykiske problemer efter sterilisation, især hvis de ikke er sikre på, at beslutningen var den rigtige.

Sterilisation af mænd er et lille kirurgisk indgreb, som oftest udføres i lokalbedøvelse. Det kan foregå på kirurgiske klinikker eller på hospitalet. Hormonproduktionen og seksualfunktionen forstyrres ikke ved indgrebet.

Tidligere har det været antydet, at sterilisering af mænd øger risikoen for prostatakræft og hjerte-infarkt. Nyere forskning viser, at det ikke er tilfældet.

Ved ønske om sterilisation henvender du dig til din egen læge, som så vil informere og rådgive.

Du underskriver et dokument, hvor du bekræfter, at du er klar over indgrebets beskaffenhed, permanente natur og komplikationer. Dette sendes sammen med henvisningen til kirurgisk klinik eller hospital.

Venlig hilsen
Birgitte Bibow, praktiserende læge

Du vil (garanteret) også kunne lide